Alo!

Nogo bi mogao da me upuca ukoliko ga država ne spreèi

„Očigledno je da ovom objavom pozvao na ponavljanj­e krivičnog dela. Tužilac je morao da odredi pritvor i za njega i za sve te osobe koje su se ponovo aktivirale“, kaže Rističević

- D. R.

Kad bi Srđan Nogo, opozicioni poslanik i bivši član Dveri, sproveo u delo najave da će poslanike novog saziva parlamenta gađati iz pejntbol puške ili bilo kojim predmetom podobnim da izazove fizičke povrede, počinio bi krivično delo izazivanje opšte opasnosti, a možda i neko teže delo, kazao je juče Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Kako kaže, sama najava da će to uraditi ne predstavlj­a krivično delo, ali ukoliko dođe do izvršenja radnji koje je najavio, Tužilaštvo će u zavisnosti od konkretne situacije procenjiva­ti o kom

Nogo je pozvao svoje pristalice da napadnu narodne poslanike topovskim udarima, bakljama, raketama i pejntbol puškama

krivičnom delu je reč. Povodom ovog slučaja, Stefanović je ukazao na to da zakon ne može da predvidi sve što u životu može da se desi, ali da sudska praksa pokazuje da se krivično delo izazivanje opšte opasnosti odnosi na ugrožavanj­e širokog kruga lica, u ovom slučaju narodnih poslanika.

- Ukoliko bi došlo do ugrožavanj­a života ili telesnog integritet­a konkretne osobe, tada bi bilo reči o drugom krivičnom delu - ukazao je predsednik UST-A i podsetio da je korišćenje pejnt pušaka dozvoljeno samo uz propisanu zaštitnu opremu upravo zato što može da dođe do povređivan­ja, ukoliko se kuglica iz puške ispaljuje u pravcu drugog lica.

S druge strane, narodni poslanik Marijan Rističević rekao je za „Alo!” da se ne oseća nimalo prijatno zbog pretnji koje je bivši član Dveri Srđan Nogo uputio poslanicim­a.

- Ne plašim se Noga koji nije služio vojsku. Guzonjin sin je toliko dugo i pažljivo studirao na Pravnom fakultetu da mu je malo falilo da sa studija ode pravo u penziju - kazao je on i poručio da je samo pozivanje na skup, koji nije dozvoljen, protivzako­nito, a da je poziv na nasilje krivično delo.

- Tužilaštvo od policije traži pritvor kada preti opasnost od bekstva, kada postoji uticaj na svedoke i kada preti opasnost od ponavljanj­a krivičnog dela. Očigledno je da Nogo ovom objavom poziva na ponavljanj­e krivičnog dela. Tužilac je morao da odredi pritvor i za njega i za sve te osobe koje su se ponovo aktivirale. Ne treba čekati da Nogo ispali metak zaključio je Rističević.

 ??  ?? Već bio na meti: Marijan Rističević
Već bio na meti: Marijan Rističević
 ??  ?? Napredovao, preko vešala do puške i topovskih udara: Srđan Nogo
Napredovao, preko vešala do puške i topovskih udara: Srđan Nogo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia