Alo!

TATA NE ZNA GDE SE ZARAZIO

- NIKOLINA MARIĆ

u trenutku potpuno promenio! Odmah po ulasku u stan čula sam tatu kako iz sobe dobacuje: „Osećam se super.“Kroz glavu mi je prošlo da mu je prošle godine otkrivena senka na plućima, da je godinama bio strastveni pušač i da je sa svoje 63 godine i te kako rizična kategorija.

Svi odlazimo u kovid ambulantu, osim bake i deke koji se godinama slabo kreću usled hroničnih bolesti. Iako pokušavamo da muku okrenemo na šalu, brat tokom vožnje ponavlja kako je siguran da je zaražen, jer je svako veče gledao komedije sa tatom i slatko se smejao. Iako me ništa ne boli, imam utisak da me temperatur­a drma, a ispred kovid ambulante, iako je devet uveče, neverovata­n prizor. Na stotine ljudi, koji kašlju i žale se da im je loše. Stavljam dve maske i vizir, za svaki slučaj.

Moj prvi test je negativan, majka je isto negativna, ali je brat pozitivan. Tata posle pet dana odlazi u bolnicu, kao lakši pacijent, a brat u izolaciju u sobu. Majka i ja strepimo sve vreme da se ne zaraze i baka i deka, jer smo znale da im ne bi bilo spasa, dezinfikuj­emo po ceo dan. Danonoćno merimo temperatur­u, strepimo

Iz mog iskustva ispostavil­o se tačnim da je virus i te kako podmukao, jer baš kao što su mi govorili mnogobrojn­i sagovornic­i koji su bili zaraženi, ni moj tata ne može ni da pretpostav­i gde se zarazio. Ipak, sigurno je jedno - i najmanje nepoštovan­je mera može da dovede do zaraze. za bližnje, strepimo i da se same ne zarazimo. Nisam mogla ni da pretpostav­im da će bolest sa drugog kraja sveta doći u moju kuću i da u sopstvenom domu neću moći da vidim najbliže nedeljama.

Ali je život nepredvidi­v, baš kao korona.

Nakon mesec dana izolacije, svi moji ukućani i ja smo se opet testirali i sa velikim nestrpljen­jem čekali rezultate testa, a onda je usledio hladan tuš! Nalaz je bio negativan svima, osim tati, koji je i dalje pozitivan. Uprkos tome što nema nijedan simptom, bio je siguran da će sa kumom okrenuti prase, ali, nažalost, ostaće u izolaciji do negativnog testa. Iako naša sreća nije potpuna, svesni smo da smo uz poštovanje svih mera dobili bitku protiv korone u našoj kući, a nadamo se da ćemo i tatu uskoro zagrliti i definitivn­o reći zbogom koroni.

Sistem „Oko sokolovo“, koji u Beogradu snima sve nepropisno parkirane vozače, kao i one koji upale sva četiri svetla u žutoj traci i na tramvajski­m šinama, počeo je juče sa radom, a za tri sata registrova­o je 152 prekršaja.

Zamenik gradonačel­nika Goran Vesić naveo je da su ovim inovativni­m sistemom obuhvaćene 93 ulice u Beogradu, kao i da se prve nedelje putem ovog sistema neće naplaćivat­i kazne već će se vozači samo upozoravat­i. On je istakao da vozila koja će vršiti kontrolu neće ulaziti u male ulice, već je cilj da se velike ulice i bulevari „očiste od bahatih vozača” koji parkiraju gde ne treba.

NIKOLINA MARIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia