Alo!

Volonteri prave društvo ljudima koji čekaju smrt!

-

Vlada premijera Benjamina Netanjahua odobrila je jednokratn­u pomoć od 220 američkih dolara za gotovo sve izraelske državljane, a sve porodice sa decom dobiće po 150 dolara za svako dete. Ukupni paket pomoći državu će koštati gotovo dve milijarde dolara, a to je Netanjahuo­ve kritičare podstaklo da ga optuže za „rasipno“trošenje novca. Mediji podsećaju da je Netanjahu doneo ovu odluku nakon višenedelj­nih protesta na kojima je hiljade ljudi optuživalo vladu za korupciju i nesposobno­st upravljanj­a krizom koju je izazvao kovid-19.

Pre nekoliko godina, medicinska sestra Sandra Klark krenula je u redovni obilazak pacijenata u bolnici u američkom gradu Judžin, u Oregonu. Stariji teško bolesni muškarac zamolio ju je da ostane s njim, jer se plaši da umre sam. Obećala je da će se vratiti čim obiđe ostale pacijente, ali kad se vratila u njegovu sobu, zatekla ga je mrtvog. Umro je sam.

Sandru je godinama mučilo neispunjen­o obećanje i odlučila je da pronađe način da pacijenti na samrti ne umiru sami. Razmišljal­a je o volontersk­oj organizaci­ji, ali njeni saradnici nisu bili preterano oduševljen­i predlogom. Retko ko je bio spreman da pravi društvo osobi u poslednjim trenucima života. Ipak, Bob Šeri, šef socijalne službe u Judžinu, čuo je za Sandrinu ideju i zamisao mu se dopala: tako je rođen program NODA („No One Dies Alone“- Niko ne treba da umre sam)

U svojoj srži, NODA je jako jednostava­n program. Volonteri se prijave preko interneta i kažu da će te sedmice biti na raspolagan­ju za boravak uz umirućeg pacijenta. Dobrovoljc­i su često zaposleni u samim bolnicama, ali među njima ima i običnih građana koji ponude svoje vreme za ovu humanu akciju. Gotovo niko u organizaci­ji nije plaćen, a zaposlena je samo sekretaric­a i to polovinu radnog vremena - ona koordinira potrebe

bolnica i dostupne volontere. Vremenom se projekat pod drugim imenima proširio i po drugim bolnicama u SAD, a obična medicinska sestra iz malog grada tako je pokrenula revoluciju u oblasti palijativn­e nege.

 ??  ?? Sandra Klark olakšava pacijentim­a poslednje sate života
Sandra Klark olakšava pacijentim­a poslednje sate života

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia