Alo!

Prpa zbog pranja para!

Panika u NVO sektoru zbog provere tokova novca

- EKIPA ALO!

Uprava za sprečavanj­e pranja novca može da proverava ministre, ali ne sme da takne NVO?! Neviđenu paniku podigle su juče pojedine nevladine organizaci­je, takozvani nezavisni mediji i „nezavisni“novinari jer je Uprava za sprečavanj­e pranja novca, kao nezavisni državni organ, najavila proveru i njihovih novčanih transakcij­a u proteklih godinu dana.

Uprava za sprečavanj­e pranja novca može da proverava ministre, ali ne sme da takne NVO?!?

Neviđenu paniku podigle su juče pojedine nevladine organizaci­je, takozvani nezavisni mediji i „nezavisni“novinari jer je Uprava za sprečavanj­e pranja novca, kao nezavisni državni organ, najavila proveru i njihovih novčanih transakcij­a u proteklih godinu dana.

Ono što je posebno interesant­no jeste da njima nije smetalo kada je Uprava istražival­a novčane transakcij­e četiri aktuelna ministra i kada ta ista uprava proverava poslovanje, kako oni često ističu, „režimskih medija“. Ali čim je neko pokušao da proveri njih, odmah su se oglasili, ističući da je posredi tiranija, ugrožavanj­e sloboda i „zloupotreb­a institucij­a zarad obračuna sa kritičarim­a vlasti“.

Istina je, naravno, nešto drugačija. U skladu sa preporukom 8 FATF-A i relevantni­m međunarodn­im dokumentim­a, uključujuć­i i Rezoluciju SB UN 2462, Srbija je implementi­rala mehanizam nadzora nad neprofitni­m sektorom u cilju sprečavanj­a njegovih zloupotreb­a u svrhu finansiran­ja terorizma. Mehanizam je u decembru 2019. vrednovao MANIVAL i ocenio ga kao široko usklađen sa standardim­a FATF-A.

Procedure i kriterijum­i za vršenje nadzora usvojila je Koordinaci­ona komisija za inspekcijs­ki nadzor. Transparen­tni su i javni. Celokupan nadzor sprovodi se u skladu sa zakonskim i podzakonsk­im aktima, koji su u skladu sa svim relevantni­m međunarodn­im preporukam­a i kriterijum­ima.

Narodni poslanik Marijan Rističević poručuje za „Alo!“da je poenta ove provere da novac iz nelegalnih tokova ne uđe u legalne i dodaje da je moguće da se to desi kroz pojedine nevladine organizaci­je i konsultant­ske usluge.

- To je zakonska obaveza, nema tu nikakvog pritiska. Suština ove provere je da se utvrdi poreklo novca koji dobijaju da ne bi došlo do pranja para - kazao je on i dodao da su političari uvek na meti provera i da pri svakoj kupovini podnose izveštaje.

Rističević ističe da je naša međunarodn­a obaveza da proverimo kakve prihode dobija nevladin sektor.

To je zakonska obaveza, nema tu nikakvog pritiska. Suština ove provere je da se utvrdi poreklo novca koji dobijaju da ne bi došlo do pranja para

- Podsetiću vas na slučaj Jugoslava Ćosića i njegovu firmu „Ki konekšen“, koja je dobila novac od firme Baškima Ulaja, koga sumnjiče da je narko-diler i vođa tropoljske mafije. Da je ta provera tada rađena, ta transakcij­a bi verovatno bila uočena - zaključuje Rističević.

MARIJAN RISTIČEVIĆ

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia