Alo!

Rak pluaea u Srbiji odnese 4.600 života godišnje

- D. K.

Upis u vrtiae i školu preko interneta

Cela jedna generacija dece ove godine za vreme vanrednosg stanja upisana je u vrtić onlajn. Preko 55.000 roditelja nije moralo da odlazi u vrtiće i da popunjava zahtev ručno, već su celu proceduru završili u nekoliko klikova onlajn zahvaljuju­ći usluzi evrtić na portalu „euprava“. Takođe, sve osnovne škole u Srbiji su ove godine omogućile onlajn zakazivanj­e testa za upis đaka prvaka kroz uslugu eupis. Uvođenje eupisa u osnovne škole zahtevalo je povezivanj­e 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarst­va, odnosno povezivanj­e oko 30 različitih informacio­nih sistema. Slična usluga omogućena je i za upis u srednju školu.

Lièni podaci

Građanima su na portalu „euprava“takođe dostupni njihovi lični podaci iz čak 20 elektronsk­ih evidencija i registara. Dostupni su lični podaci iz matičnih knjiga rođenih i venčanih, podaci o ličnoj karti, pasošu, prebivališ­tu, državljans­tvu, boravištu, privremeno­m boravištu u inostranst­vu, biračkom mestu, vozačkoj dozvoli, registraci­ji vozila, oružju u legalnom posedu. Takođe, dostupni su podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljava­nje, Republičko­g geodetskog zavoda, PIO fonda, Poreske uprave i lokalnih poreskih administra­cija.

Porez na imovinu u elektronsk­om sanduèetu

Građani od ove godine imaju mogućnost korišćenja nove usluge na portalu „euprava“- elektronsk­e dostave (edostave) posredstvo­m elektronsk­og sandučića. Ova usluga omogućava brzu, jednostavn­u, pouzdanu i besplatnu dostavu rešenja, dokumenata i obaveštenj­a građanima Srbije od javne uprave. Korišćenje­m ove usluge i građanima i javnoj upravi u svakom trenutku dostupan je status poslatih elektronsk­ih dokumenata. Prve institucij­e javne uprave koje su počele da dostavljaj­u elektronsk­a rešenja o utvrđenom porezu na imovinu za 2020. godinu građanima putem edostave u elektronsk­o sanduče su lokalne poreske administra­cije. Naime, svi građani registrova­ni korisnici portala „euprava“automatski dobijaju rešenja o utvrđenom porezu na imovinu za 2020. godinu u elektronsk­o sanduče.

Visoke temperatur­e izmamile su ogroman broj ljudi na kupališta širom Srbije, a veliki broj kupača juče je bio i na Adi Ciganliji. Međutim, lekari poručuju građanima da se i na plažama strogo pridržavaj­u epidemiolo­ških mera, odnosno, pre svega, da drže fizičku distancu kako ponovo ne bi počele da se pune kovid ambulante širom naše zemlje.

Na „beogradsko­m moru“uvedene su protivepid­emijske mere zaštite na čije obavezno pridržavan­je povremeno, sa razglasa, podsećaju posetioce Ade Ciganlije. Kupači, naročito stariji, na plaži su se uglavnom pridržaval­i mera, odnosno

U Srbiji od raka pluća godišnje oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba, ukazuje crna statistika objavljena na Svetski dan borbe protiv raka pluća, koji se obeležava 1. avgusta. To je našu zemlju svrstalo na neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća. Nadležni su prepoznali problem i odnedavno oboleli od raka pluća o trošku RFZO dobijaju najsavreme­nije imuno i ciljane terapije. poštovali su propisanu fizičku distancu.

Od juče ponovo rade i otvoreni bazeni Sportskog centra (SC) „Tašmajdan“, ali uz maksimalno 350 posetilaca i uz obavezno pridržavan­je svih epidemiolo­ških mera zaštite. Prilikom ulaska, svim kupačima se meri temperatur­a, a redarske službe ih smeštaju na bezbednu udaljenost.

Ima i onih koji su se sa porodicom ili društvom od visokih temperatur­a sklonili u hladovinu Košutnjaka gde su uživali u sportskim aktivnosti­ma, jahanju, vožnji bicikla, a bilo je i onih kojima vrućina nije smetala da raspale roštilj.

Cela jedna generacija dece ove godine za vreme vanrednosg stanja upisana je u vrtić onlajn. Roditelji nisu morali da odlaze u vrtiće i da popunjavaj­u zahtev ručno, već su celu proceduru završili u nekoliko klikova

 ??  ?? Mihailo Jovanović, direktor Kancelarij­e za IT i eupravu
Mihailo Jovanović, direktor Kancelarij­e za IT i eupravu
 ??  ??
 ??  ?? Nekima vrućina nije smetala da raspale roštilj
Nekima vrućina nije smetala da raspale roštilj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia