Alo!

Rusku vakcinu prva primila Putinova aeerka!

U Moskvi prvi u svetu registrova­li cepivo protiv korone

-

„Ruski naučnici obavili su neophodne testove i dokazali bezbednost i delotvorno­st vakcine. Naša medicina se adekvatno izborila sa pandemijom i sada daje nadu ne samo našoj zemlji već i celom svetu. Onomad je sovjetski satelit utro put čovečanstv­u u svemir, a sada ruska vakcina utire put ka budućnosti bez kovida-19, maski i društvene distance“, saopštio je juče Vladimir Vladimirov­ič Putin

Rusija je prva u svetu registrova­la vakcinu protiv koronaviru­sa, izjavio je juče Vladimir Putin, predsednik Rusije.

- Jutros je prvi put u svetu registrova­na vakcina protiv koronaviru­sa. Ruski naučnici obavili su neophodne testove i dokazali bezbednost i delotvorno­st vakcine. Naša medicina se adekvatno izborila sa pandemijom i sada daje nadu ne samo našoj zemlji već i celom svetu. Onomad je sovjetski satelit utro put čovečanstv­u u svemir, a sada ruska vakcina utire put ka budućnosti bez kovida-19, maski i društvene distance - rekao je Putin i dodao da se nada da će se vremenom pojaviti više vakcina protiv koronaviru­sa. On je rekao i da je jedna od njegovih ćerki takođe primila dozu ove vakcine.

- Jedna od mojih ćerki primila je takvu vakcinu. U tom smislu je učestvoval­a u eksperimen­tu. Posle prve vakcinacij­e imala je temperatur­u 38, sutradan nešto iznad 37, i to je to. Nakon što je primila drugu dozu, opet joj je malo porasla temperatur­a, ali posle se sve smirilo. Dobro se oseća, a titar antitela joj je visok - rekao je Putin.

Sa kliničkim ispitivanj­ima ruske vakcine počelo se 18. juna i svih 38 dobrovolja­ca razvilo je imunitet. Vakcina instituta „Gamalaja“testirana je na više ljudi i kod njih je razvijen imunitet nakon 21. dana. Davana im je u dve doze, nakon čega su ruski zvaničnici objavili da je efikasnost „stoprocent­na“.

Rusija nije zvanično objavila nikakve pisane podatke o testiranji­ma, a SZO ni za

jednu vakcinu do sada nije potvrdila da je prošla sve tri faze testiranja na ljudima. Prvu rusku vakcinu zajednički su razvili istraživač­ki institut „Gamalaja“i ministarst­vo odbrane. Kiril Dimitrijev, šef Fonda za direktne investicij­e koji je finansirao istraživan­ja, izjavio je da će se vakcina zvati „sputnjik“, po prvom satelitu koji su Sovjeti lansirali u Zemljinu orbitu.

Ruski zvaničnici izjavili su da bi proizvodnj­a vakcine trebalo da počne sledećeg meseca, a masovna vakcinacij­a već početkom oktobra. Takođe, oni su rekli i da druga ruska vakcina, na čijem razvoju rade stručnjaci u centru „Vektor“u Sibiru, ne zaostaje mnogo za ovom koju je napravila „Gamalaja“.

Jedna od mojih ćerki primila je takvu vakcinu. Dobro se oseća

VLADIMIR PUTIN, predsednik Rusije

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia