Alo!

Treba nam mir da ekonomski jaèamo!

Predsednik Vučić se pred put u SAD sastao sa liderima prekodrins­kih Srba

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče nakon razgovora sa Željkom Cvijanović, predsednic­om Republike Srpske, i Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedniš­tva Bosne i Hercegovin­e, istakao da će tema njegovih predstojeć­ih razgovora u Beloj kući biti ekonomska saradnja Beograda i Prištine.

- Ne isključuje­m mogućnost da se pojave neke druge teme, ali niko nikada nije pomenuo bilo šta u vezi sa BIH, niti bi to bilo logično - istakao je Vučić odgovaraju­ći na pitanje da li bi se na sastanku mogla povući paralela između Kosova i Metohije i BIH. Vučić je dodao da nema odgovor na pitanje zašto RS nema pravo na otcepljenj­e, ako ga ima Kosovo.

- Srbija mora da ima racionalan pristup. Nama je potreban mir da dalje ekonomski napredujem­o. Molio sam i predstavni­ke RS da uvek i u svakom trenutku popustimo, da ne odgovaraju na sve, a ako odgovaraju, onda da to bude blago - naglasio je on. Istakao je da jedino može da kaže da neće biti novih „Oluja“, progona srpskog življa, ali da će Srbija raditi i da poštuje mir i Dejtonski sporazum, ali i integritet RS u okviru BIH, kako je to zapisano u Dejtonu.

Rekao je da imamo tešku situaciju pred sobom, a da srpski narod toga nije svestan. Vučić je istakao da nije uplašen za svoje mesto, niti je ikada bio izdajnik, već da se uvek srčano, radom i energijom borio za interese srpskog naroda. Zamolio je građane da budu racionalni, realni i pametni i da ne očekuju da će neko u Americi, Francuskoj ili Nemačkoj promeniti mišljenje o KIM. Rekao je da je laž da će priznati nezavisnos­t Kosova i da se uvek u najtežim trenucima vidi ko radi u srpskom interesu a ko protiv toga.

Vučić je istakao da je razgovor sa predstavni­cima Srba iz BIH bio do sada najsveobuh­vatniji sastanak, na kojem je bilo reči o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske. On je istakao da je na sastanku dogovoren niz stvari iz oblasti obrazovanj­a i kulture, te da će se raditi na ujednačava­nju školskih programa, bukvara, dok će deca iz RS dolaziti u Srbiju, a iz Srbije u Srpsku, na ekskurzije. Najavio je da će u Srbiji biti donet zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, dok će u Srpskoj, zbog ustavnih ograničenj­a, to biti za nijansu drugačije formulisan­o, ali će biti doneta zajednička deklaracij­a o očuvanju jezika i pisma. Predsednik Srbije najavio je da će do marta 2022. godine prvi avion poleteti prema aerodromu u Trebinju, koji će zajedno napraviti Srbija i Republika Srpska.

Do marta 2022. godine prvi avion će poleteti prema aerodromu u Trebinju

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia