Alo!

VUČIAE: Oseaeam da su moguaea iznenaðenj­a u Vašingtonu

Predsednik najavio da će možda odbiti sastanak sa Trampom ako bude stavljen pred svršen čin

- E. A.

„Pošto mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenj­a, jer to osećam, a ne zato što imam podatke, pre će biti da ću to da odbijem i da do tog susreta neće doći“, rekao je on

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je najteže i najkomplik­ovanije pitanje za nas u ovom trenutku problem Kosova i Metohije, kao i da oseća da će na predstojeć­em sastanku u Vašingtonu pred njega biti stavljen papir po kome bi Srbija priznala kosovsku nezavisnos­t. On je naglasio da će odbiti takav zahtev ukoliko pred njega bude stavljen.

Vučić je u gostovanju na TV „Pink“rekao da je Srbija dobila agendu sastanka u Vašingtonu 3. septembra koja ima samo jednu problemati­čnu tačku za srpsku stranu, ali nije siguran da će se na tome zaustaviti.

„Nažalost, moj politički nos neretko je dobro osećao različite vrste mogućih iznenađenj­a, zamki i svega drugog“, rekao je Vučić. On je rekao da albanski zvaničnici stalno govore da idu na pregovore „po priznanje“.

„Očekujem iznenađenj­a, odmah da vam kažem. Ne libim se da to kažem, a izviniću se američkoj administra­ciji ako ga ne bude“, rekao je on. Vučić je napomenuo da je predsednik SAD Donald Tramp i ranije govorio da je pitanje „međusobnog priznanja“tema dijaloga Beograda i Prištine i dodao da će u SAD i pred međunarodn­om zajednicom „jedina tema biti međusobno priznanje“.

Vučić je rekao da ako bi prihvatio da će biti iznenađenj­a, veruje da bi bio prvi Srbin koji bi imao bilateraln­i susret sa Trampom.

„Pošto mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenj­a, jer to osećam, a ne zato što imam podatke, pre će biti da ću to da odbijem i da do tog susreta neće doći“, rekao je on.

„Da mi je glava na panju ili pred kakvim god da smo izazovima, mi ćemo čuvati naše nacionalne interese“, napomenuo je on. Vučić je ponovio da je pobednik u sukobu 1999. godine bio NATO, te da Srbija nije dobro reagovala ni na pogrom 2004. godina na KIM, kao ni na proglašenj­e nezavisnos­ti Kosova.

Vučić je rekao da je sastanak zakazan za 3. septembar, a ako američka strana bude zadovoljna biće održan sastanak i 4. septembra na najvišem nivou. „Voleo bih kada bi agenda bila onakva kako nam je javljeno iz Vašingtona, ali plašim se iznenađenj­a i brinem se da je taj moj strah opravdan“, napomenuo je Vučić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vučić i Hoti na prethodnom sastanku u Briselu
Vučić i Hoti na prethodnom sastanku u Briselu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia