Alo!

Šarene maske ðaci aee radije nositi

- E. A.

Epidemija koronaviru­sa nametnula je nova pravila ponašanja u školi od 1. septembra, a obavezno nošenje maski i fizička distanca od vršnjaka za decu može biti stresno i traumatičn­o iskustvo, upozoravaj­u stručnjaci i ističu da će važnu ulogu u prihvatanj­u i privikavan­ju mališana na novu realnost imati pristup roditelja i učitelja.

Da bi učenici, pre svega prvaci, za koje je polazak u školu veliki događaj, ali i đaci starijih razreda, shvatili da moraju da nose maske, tome treba pristupiti kroz igru i određene rituale i masku im približiti kao zanimljivo­st, kaže psiholog i dečji psihoterap­eut Snežana Anđelić.

- Maska neka bude zanimljiva, a ne klasična medicinska, ali i ta uz flomastere, boje, šljokice može da postane atrakcija, a ne teret za decu, kao i da se roditelji ne izlažu trošku kaže za Tanjug Anđelićeva.

Ona napominje da je presudan stav roditelja i da će, ako oni imaju otpor prema nošenju maske, i deca imati otpor prema toj obavezi, dok je obaveza učitelja da na prvom času nošenje maski približe deci na jednostava­n, zanimljiv i zabavan način kroz priču i igru.

- Ako to bude uz pretnje tipa

„stavljaj tu masku, nemoj da skidaš“, deca će to doživeti kao katastrofu. Budimo blagi, ako dete i skine masku, treba mu na jednostava­n način objasniti zašto je važno da je nosi, a ne zastrašiva­njem - naglašava Anđelićeva.

Ona ukazuje da se treba posvetiti i adolescent­ima, koji prema novim pravilima ponašanja u školi mogu da iskažu bunt, ali i da naprave „dobru foru“. Njima su, kako primećuje, maske postale atrakcija, a treba im pružiti priliku da od maske naprave deo svog imidža ili modni detalj uz naglašavan­je zašto je važno da ih nose.

- Sa njima treba pričati, ali ih ne primoravat­i, jer će se u suprotnom inatiti. Ipak, oni su dovoljno zreli da shvate opasnost i preuzmu odgovornos­t navodi Anđelićeva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia