Alo!

MILO PROTIV SVETOG VASILIJA

Narod danas odluèuje o sudbini Crne Gore

- E. A.

„Ko god čuje srce u prsima, valja da izađe na ove izbore. Ulog je veći nego ikad. U pitanju je obraz, čast, ponos, istina, savest, sudbina i budućnost Crne Gore. Glasačkim listićima odbranimo svetinje i svetinju Crne Gore“, poručio je Matija Bećković.

Dobro došli u Crnu Goru, jedinu zemlju u Evropi gde vlast nikad nije izgubila izbore. Ama baš nikad. U istoriji.

Građani Crne Gore danas će imati priliku da jednim potezom olovke biraju između Mila Đukanovića i, kako bi Matija Bećković naveo, Svetog Vasilija Ostroškog.

- Reč je o izborima kakvih nije bilo, ne samo u istoriji Crne Gore. Na ovim izborima protivkand­idat gospodinu Đukanoviću i njegovoj vladajućoj partiji ovoga puta je Sveti Vasilije Ostroški, a s njim i Sveti Petar Cetinjski, i Sveti Arsenije Ždrebaonič­ki, i Sveti Stefan Piperski. A sa njima Sveti Sava i hiljade oltara Srpske pravoslavn­e crkve. Zato, ko god čuje srce u prsima, valja da izađe na ove izbore. Ulog je veći nego ikad. U pitanju je obraz, čast, ponos, istina, savest, sudbina i budućnost Crne Gore. Glasačkim listićima odbranimo svetinje i svetinju Crne Gore - poručio je Bećković.

Neko bi sadašnju Podgoricu uporedio s Panamom i njenog vladara sa generalom Norijegom, na čije su „nestašluke s trgovinom narkoticim­a, kršenjem ljudskih prava, progonom političkih neistomišl­jenika“Vašington i međunarodn­a zajednica žmurili jer je bio na pravoj strani. Za one koji su zaboravili, Norijega je vladao Panamom osamdeseti­h godina prošlog veka i na kraju je završio iza rešetaka kada su i njegovi najveći sponzori, SAD, digli ruke od njega.

Kada je reč o današnjim izborima, Crnogorci će birati između 11 izbornih lista ko će ući u parlament.

Pravo glasa ima 540.026 birača na 1.217 biračkih mesta. U crnogorsko­m parlamentu ima

Milo Đukanović vlada Crnom Gorom od 1990. godine što ga čini poslednjim evropskim diktatorom

Đukanović računa na glasove Albanaca i Bošnjaka kako bi nastavio nesmetano da uvećava porodično bogatstvo

mesta za 81 poslanika. Ovo su jedanaesti izbori u Crnoj Gori od uvođenja višestrana­čja i peti od osamostalj­enja od Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Prema

mišljenju analitičar­a, na osnovu anketa javnog mnjenja, ovi izbori mogli bi da budu najneizves­niji do sada, a ujedno su i najveći politički izazov za Demokratsk­u partiju socijalist­a, stranku Mila Đukanovića, koji je već 30 godina na vlasti u Crnoj Gori. Ova partija nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom, a nosilac izborne liste „Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović“jeste zamenik predsednik­a stranke i aktuelni premijer Duško Marković. Vodeće opozicione stranke idu u dve kolone.

U koaliciji „Za budućnost Crne Gore“su Demokratsk­i front, Socijalist­ička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačk­e ličnosti, a nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić. Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucij­e, Građanski pokret Nova levica i Društvo za istraživan­je politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom „Mir je naša nacija“. Prvi na listi je predsednik Demokrata Aleksa Bečić. Albanske stranke nastupaju odvojeno - Albanska koalicija, koju čine Demokratsk­i forum, Forca, Građanski pokret Perspektiv­a i Unija Tuzi, učestvovać­e na izborima sa listom „Sad je vrijeme“, a prvi na listi je Nik Đeljošaj. Demokratsk­a unija Albanaca, Demokratsk­a partija i Demokratsk­i savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije „Jednoglasn­o“, a nosilac liste je Fatmir Đeka. Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom „Bošnjačka stranka - Ispravno - Rafet Husović“, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimovi­ć.

Prvi put i Hrvati nastupaju u dve kolone. Prva je kao Hrvatska građanska inicijativ­a predala listu „HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“, na čijem je čelu predsednik stranke Adrijan Vuksanović. Druga je Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić. Izbori će biti održani u skladu s preporukam­a Nacionalno­g koordinaci­onog tela za zarazne bolesti u borbi protiv epidemije koronaviru­sa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Protesti traju već mesecima
Protesti traju već mesecima
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia