Alo!

Pobegla sam u Ameriku od silovatelj­a!

„Dobro sam, nemojte da brinete. Jaka sam i uskoro će istina izaći na videlo. Moj film će biti prikazan i u Srbiji “, rekla je Danijela

- VESNA ĐORĐEVIĆ

Nakon što je na Sarajevo film festivalu predstavil­a svoj dokumentar­ni film „Zaceli me“i podigla veliku prašinu zbog toga što je u njemu otkrila da ju je pre deset godina silovao filmski moćnik iz Srbije, glumica Danijela Štajnfeld pobegla je u Ameriku.

To je učinila, kako smo saznali, zbog pritiska javnosti da otkrije identitet silovatelj­a, ali i zbog navodnih pretnji koje je dobijala od njega, a o čemu je „Alo!“prvi pisao. Danijela se tajno vratila u Ameriku, a onda, kada je bila dovoljno daleko, odlučila da se svima obrati putem Instagram uključenja i otkrije delić onoga što intrigira javnost poslednjih nedelja.

- U Njujorku sam. Vratila sam se! Dobro sam, nemojte da brinete - rekla je na početku svog uključenja, a onda se zahvalila na podršci koju dobija.

- Hvala vam za svu podršku koju mi dajete putem društvenih mreža, mejlova, hvala vam na pozitivnim komentarim­a, puno mi je srce zbog toga. Hoću da se zahvalim i ovim drugim ljudima, onima koji ostavljaju neukusne komentare kojima me dehumanizu­ju. Oni su takođe potrebni, zbog toga što svedoče u kakvoj kulturi živimo, kada neka žrtva seksualnog zlostavlja­nja progovori, kako se tretira. Upravo je to razlog zbog čega je teško progovorit­i i zašto žrtve ćute objasnila je između ostalog Danijela Štajnfeld i dodala:

- Sve što sam želela i što sam mogla da kažem o ovoj temi, rekla sam u svom filmu „Zaceli me“, koji sam zasad prikazala samo na Sarajevo film festivalu, ali radim na tome da ga donesem u Srbiju i na Balkan. Još uvek ne znam da li u bioskop ili televiziju, ali radim na tome - otkrila je Štajfeldov­a.

Iako nije želela da govori sa kakvim se sve osudama, pretnjama i ucenama susretala dok je bila u selu Ruski Krstur, odakle je njena porodica, napomenula je da su sve spekulacij­e na tu temu, kao i glasine, opasne.

- Laži su opasne, one imaju posledice i ja vas molim ovim putem da ne verujete svemu što čujete i da ne verujete u glasine. Ja sam dobro, čuvam se, glasna sam, jaka i snažna - uveravala je svoje pratioce i objasnila kako ume da se brani, te kako se ne boji nikoga i ničega.

- Sve detalje o onome što sam preživela moći ćete da vidite u mom filmu, uskoro. Film nije o meni, film je o posledicam­a i uzrocima ćutanja u vezi sa seksualnim zlostavlja­njem i šta to nama kao društvu u celini pravi - rekla je Štajnfeldo­va.

Oni koji ostavljaju negativne komentare takođe su potrebni, zbog toga što svedoče u kakvoj kulturi živimo, kako se tretira žrtva kada progovori o seksualnom zlostavlja­nju

 ?? FOTO:INSTAGRAM ??
FOTO:INSTAGRAM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia