Alo!

Saviae: Srbi nisu svesni opasnosti od korone!

„Pouka je da nosimo masku, da držimo distancu, a ne da idemo onako kao da se ništa oko nas ne događa, a kad nam se dogodi, onda je: ’Jao, majko moja!’ Najjača priča je: ’Izvini, a gde si dobio koronu?’

- S. R.

„Pouka je da nosimo masku, a ne da idemo onako kao da se ništa oko nas ne događa“

Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezenta­cije, bio je i ostao mera karaktera u srpskom sportu. I kao igrač i kao trener. Odigrao je 444 utakmice za reprezenta­ciju, osvojio je sve medalje koje se mogu osvojiti. Najdraže odličje mu je, naravno, ono sa Olimpijski­h igara, a najznačajn­iji trijumf je ostvario upravo proteklih dana u najvažnijo­j životnoj utakmici - kada je pobedio koronu.

U ekskluzivn­oj ispovesti za magazin „Karakter“, Savić kaže da se oseća dobro i da sluša savete lekara.

Kako Vam ide oporavak posle korone?

- Pitanje je da li su se oporavili ljudi koji su preležali koronu. To je prva stvar. A druga stvar je što imam jednu nedoumicu - da u suštini treba da se pogledaju osnove vitalnih organa, jer virus je negde morao da ode. Osećam se dobro i slušam savete lekara!

Možemo li iz svega ovoga da izvučemo neke pouke?

- Mislim da prvo treba da naučimo da poštujemo pravila, jer ona zbog toga i postoje! To je posebna priča, pošto kad pogledamo ljude oko nas, odnosno ostale zemlje, vidimo jednu ozbiljnu samodiscip­linu. Srbi definitivn­o nisu shvatili ozbiljnost celokupne situacije. I to je najveći problem. Pouka je da nosimo masku, držimo distancu, ponašamo se onako kako kažu lekari, i sve će da bude u redu. A ne da idemo kao da se ništa oko nas ne događa, a kad nam se dogodi, onda je: „Jao, majko moja!“Najjača priča je: „Izvini, a gde si dobio koronu?“Pa nije bitno gde sam dobio, nego kako sam dobio i da sam zaražen. A i grip i bilo kakvu drugu infekciju smo imali u poslednjih 10, 15, 30 godina, ali tada niko nikada nije to pitao, a to je sada najveće pitanje. Kakve veze ima gde sam dobio?! Mogao sam da dobijem u autobusu, u pekari, u crkvi ili bilo gde.

- Virus?! Pa ima naravno, kako ne. Virus koji se zove razbibriga, pa onda virus koji se zove „mi smo šmekeri sa...“(određeni deo grada). To su sve virusi, to je ludilo mozga. Pa neću da pričam ono belac-crnac, rasizam… Ali kod nas je sve malo drugačije, mi o tome ne razmišljam­o.

Koliko će se ova pauza odraziti na vaterpolo, na sport Da li ste jugonostal­gičar?

- Pa, jesam, moram da priznam. Moj problem je što u suštini sve pamtim i jednostavn­o mislim da je to bila jedna država koja mi je dala, ako ništa drugo, bezbrižno detinjstvo.

Šta Vam nedostaje iz SFRJ?

- Nedostaju mi omiljeni sladoledi „hladiša“i „rumenko“. „Hladišu“su ukinuli, „rumenko“je, doduše, ostao (smeh).

uopšte i kakve će posledice ostaviti?

- Katastrofa­lno, pogotovo na vaterpolo. Igrači u suštini nikad nisu prošli period, da kažemo, veći do dve sedmice da ne treniraju. Sad se snalaze kako znaju i umeju, pošto je vaterpolo vanzemaljs­ki sport. Znači, to je jedna situacija s kojom se oni nikada nisu suočili i to je ozbiljan hendikep.

Pogledajte ljude oko nas, odnosno ostale zemlje i videćete jednu ozbiljnu samodiscip­linu!

DEJAN SAVIĆ, selektor Postoji li još neki „virus“koji preživljav­amo kao društvo ili kao nacija, a koji Vas dotiče ili nervira?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia