Alo!

Vuèiaea su slušali s velikom pažnjom

- V. N.

Ksenija Pavlović Mekatir, izveštač Bele kuće i ugledna novinarka, komentariš­ući istorijski sporazum postignut u Vašingtonu, u ekskluzivn­om razgovoru za „Alo!“navodi da Srbija treba da se raduje uspehu, kao i da bude zadovoljna tretmanom koje je dobila u Beloj kući. Ona je prvog dana pregovora imala ozbiljan okršaj na Tviteru sa specijalni­m izaslaniko­m Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričardom Grenelom oko sporne tačne 10 koja se ticala međusobnog priznanja.

- Ne bih to nazvala okršajem, to je više prirodan proces u američkom novinarstv­u na koji sam ja navikla… Dan pred prvu rundu razgovora meni je specijalni savetnik predsednik­a Trampa rekao da bilo kakva statusna pitanja neće biti predmet razgovora. Međutim, u inicijalno­m dokumentu postojala je ta formulacij­a koja kaže: „međusobno priznanje“. A to suštinski znači priznanje Kosova. Ja sam na to skrenula pažnju. Grenel je rekao da to nije tačno. Rekla sam da jeste i dokumentov­ala citatom. I to jako je uticalo na to da se skrene pažnja na problem koji je srpska delegacija uočila u okviru tog člana.

Da li vas je iznenadila pojava Izraela u dogovoru?

- Mene lično nije. Zapravo ceo taj prelazak svih ambasada u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim jeste nešto što je apsolutni prioritet američke administra­cije i nešto što je važna inicijativ­a iza koje stoji Džerard Kušner. To je deo sastavne politike Amerike, a Srbija takođe ima veoma dobre odnose sa Izraelom, tako da se to negde i očekivalo.

Kako komentariš­ete podsmevanj­e Tviter zajednice prijemu u Ovalnoj sobi?

- Ružno je što se ova situacija ne uzima kao proslava Srbije. Trenutak u kome su predsednik Tramp i Amerika kao zemlja ugostili srpskog predsednik­a i Srbiju u Ovalnoj sobi jedan je ogroman simbol prijateljs­tva i politike otvorenih vrata. Potpisivan­je sporazuma prvobitno je trebalo da se održi u Ruzveltovo­j sobi, a onda je promenjena ta ideja i ceremonija je prebačena u Ovalnu sobu. To samo govori o ozbiljnost­i ove situacije i ovog istorijsko­g dogovora i prioriteta koji Srbija sada predstavlj­a za Ameriku.

Kako je zaista Donald Tramp dočekao Vučića?

-Predsednik Tramp predao praktično mikrofon srpskom predsednik­u da se obrati svim kamerama, pred celim svetom i pošalje poruku mira, prijateljs­tva, dobrosused­skih odnosa iz Ovalne sobe. To nisu male stvari. Ono što je jako bitno jeste da lokalna politika, u smislu da li glasate za ovu ili onu stranku, da li ste ili niste za predsednik­a Vučića, nema nikakvu važnost jer je ovo trenutno u nacionalno­m interesu. Srbija trenutno apsolutno mora biti veoma zadovoljna tretmanom koji je dobila u Beloj kući nakon mnogo decenija. Znate, zvale su me moje kolege iz pres kora, navodeći da je ovo velika stvar za Srbiju. Govor predsednik­a Vučića bio je ozbiljan. Ono što sam primetila jeste da je Tramp s velikom pažnjom slušao šta je predsednik Vučić imao da kaže.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia