Alo!

Tramp potvrdio da je Srbija glavna na Balkanu!

„Hvala ljudima u Srbiji na podršci i brizi, što su verovali u svoju delegaciju i što vole Srbiju“, poručio srpski predsednik pred put u Brisel

- V. N.

Sporazumom u Vašingtonu obezbeđena zaštita srpskog življa i SPC na KIM Dobijen ekonomski izlaz na more preko Drača, sve zemlje idu u „mini-šengen“

Direktne investicij­e u vrednosti od najmanje dve milijarde evra Srpska delegacija sutra u Briselu

Konačno pravi saveznici, iako to očigledno nekima smeta! Srbija je u Vašingtonu ne samo uspela da obezbedi zaštitu za svetinje na KIM, upravljanj­e Gazivodama, već i potvrdu da je glavna na Balkanu i da će se sve zemlje pridružiti inicijativ­i „mini-šengena“, kao i da će Srbija dobiti ekonomski izlaz na more preko albanskih luka.

Srpsku delegaciju sutra očekuje nastavak razgovora s prištinsko­m, i to u Briselu, a predsednik Vučić je iz Vašingtona pred odlazak poručio:

- Srbija je naša zemlja, za nas najlepša i najbolja. Srpska delegacija ima važne ekonomske i bilateraln­e razgovore iza sebe. Hvala ljudima u Srbiji na podršci i brizi, što su verovali u svoju delegaciju i što vole Srbiju napisao je Vučić.

Generalni sekretar predsednik­a Republike Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS da je potpisivan­je sporazuma u Vašingtonu veliki učinak za našu politiku i diplomatij­u i da je tako nešto bilo nezamisliv­o pre nekoliko godina.

- Činjenica da smo potpisali bilateraln­i sporazum, a ne trostran svedoči kolika pažnja i poštovanje su iskazani prema Srbiji, a kolika pažnja je poklonjena našem regionu, našem glavnom državnom političkom pitanju, pitanju Kosova i Metohije, a kada se pogleda taj papir, jasno je da je ovim učinjena jedna važna i

pozitivna stvar za Srbiju, za naše građane, za srpski narod na KIM - rekao je Selaković, koji je na pitanje da li je to što je sporazum potpisan s američkim predsednik­om garant da će on biti primenjen, odgovorio:

- Naš predsednik i naš tim uspeli su jednim ozbiljnim, argumentov­anim stavom i dobro pripremlje­nim nastupom da se izbore da u ovaj sporazum ne uđe ta tačka 10, koja je figurirala i koja je podrazumev­ala

obostrano priznanje. Takve tačke nije bilo u ovom sporazumu.

Govoreći o moratoriju­mu od godinu dana na kampanju priznanja, odnosno povlačenja priznanja Kosova, kao i da li je time samo pitanje priznanja odloženo, Selaković kaže da ćemo to videti jer to se može gledati i da je pitanje otpriznava­nja odloženo.

- SAD su bile glavni protagonis­ta takozvane kosovske nezavisnos­ti, a mi danas dolazimo u situaciju da naš predsednik s predsednik­om SAD postiže sporazum koji se tiče Kosova i Metohije, a koji nije na štetu Srbije i nije na štetu Srba, naprotiv, u njemu je niz tačaka kojima mi imamo puno pravo da budemo zadovoljni.

Rekao je da je Tramp stavio potpis na papir kojim se garantuje primena slobode religije i svih sudskih odluka čije je nepoštovan­je ugrožavalo opstanak Visokih Dečana, Pećke patrijarši­je. Kosovski analitičar i publicista Kim Mehmeti rekao je da Kosovo, sa vladom na čijem je čelu Avdulah Hoti, nije moglo da postigne ništa više od onoga što je postiglo u Vašingtonu, prenosi „Bota sot“. On je istakao i da je članstvo Kosova u „balkanskom mini-šengenu“nova balkanska federacija, čiji je Beograd glavni grad.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, prokomenta­risao je juče i izjavu Grenela, koji je naveo da „nije potpisan sporazum sa SAD, već da je američki predsednik samo potpisao da su se Srbija i Kosovo saglasili oko ekonomske saradnje“.

- Pa ja ne znam stvarno šta je Grenel izjavio, pošto, znate, američki funkcioner­i stalno koriste Tviter za izražavanj­e nekih svojih stavova. Ono što je sigurno jeste da ne postoji sporazum koji je potpisan od strane Vučića i (kosovskog premijera Avdulaha) Hotija - rekao je Dačić. On je kazao da postoji odvojeni tekst koji su potpisale „naša i njihova strana“. - Nikakav dokument sa Kosovom nije potpisan rekao je Dačić. On je naveo da očekuje nastavak dijaloga koji se vodi u Briselu i da to ne bi trebalo da bude u suprotnost­i niti da ima ikakve veze sa onim što se dešavalo u Vašingtonu.

„Jasno je da je ovim učinjena jedna važna i pozitivna stvar za Srbiju, za naše građane, za srpski narod na KIM“, Selaković

 ??  ??
 ??  ?? Videaeemo kako aee ovo uticati na odnose s Palestinom i Izraelom
Na pitanje koliko će ovaj sporazum uticati na odnose Srbije s Izraelom i Palestinom, Selaković kaže da ćemo to tek videti.
Videaeemo kako aee ovo uticati na odnose s Palestinom i Izraelom Na pitanje koliko će ovaj sporazum uticati na odnose Srbije s Izraelom i Palestinom, Selaković kaže da ćemo to tek videti.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia