Alo!

SVEDOÈANST­VO o veèitom derbiju

-

Rivalstvo dva beogradska kluba počelo je utakmicom na stadionu CDJA 5. januara 1947. godine. Niko, verovatno ni sami akteri, nije mogao da pomisli da će susreti Zvezde i Partizana postati nešto najlepše u jugosloven­skom, odnosno srpskom fudbalu. Od tada do danas derbi živi i prkosi svemu.

Prvi je odigran u FNRJ. Trideset i drugi, 28. aprila 1963. godine, na kojem sam i ja prvi put bio, prvenac je u SFRJ, a 90. derbijem 22. aprila 1992. godine počela je era derbija u SRJ. Konačno, večiti derbi je postao samo srpski 2006. godine, kad smo postali samostalna država.

Pitao sam svoje prijatelje koji izdaleka dolaze na ovu utakmicu: „Zašto vole derbi?“Odgovor je bio: „Zato što je pun emocija na terenu i na tribinama, zato što je odlazak na derbi u Srbiji porodična tradicija, zato što pobedniku donosi neopisivu radost, a poraženom ogromnu tugu, zato što se nikada, bez obzira na stanje na tabeli ili trenutnu formu ekipa, ne može predvideti pobednik...“

A kako je nastao DERBI? Krajem 1978. godine u redakciji radija „Studio B“u smeni smo bili voditelj Vlada Jelenković, tonac Slavko Tomasović, muzički saradnik Ljubomir Vučković Vučko i ja, kao dežurni novinar. U jednom trenutku, na telefon (koji je uvek zvonio) javio se Vlada i rekao mi: „Gile, javi se, pita neki slušalac koje godine je Vasović prešao u Zvezdu“. Neko društvo je sedelo i kladili su se kada je Vasović prešao u Zvezdu i koliko derbija je odigrao za Zvezdu.

Pošto je to bio drugi derbi koji sam gledao, znao sam da je to bilo u jesen 1963. godine, ali nisam znao koliko je odigrao derbija za crveno-bele.

Slušalac mi se zahvalio da je dobio opkladu, a Vlada mi je rekao: „Evo, čovek ti je dao ideju, napiši knjigu o večitom derbiju“.

Tako je i bilo, 1980. godine objavio sam prvo izdanje DERBIJA. Ova knjiga predstavlj­a svojevrsta­n dokument o jednom društveno-sportskom fenomenu.

U NAREDNOM BROJU: Duško Radoviae partizanov­ac ili zvezdaš

 ??  ?? Autor antologijs­ke knjige: Dragiša Kovačević
Autor antologijs­ke knjige: Dragiša Kovačević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia