Alo!

Ubij i pojedi!

- E. A.

Prva predsednič­ka debata Donalda Trampa i Džoa Bajdena, kandidata koji će u novembru izaći na predsednič­ke izbore, bila je potpuno drugačija od svih dosad, a američki analitičar­i i poznavaoci politike su je opisali kao „Haos i bes“, „Totalna katastrofa“, „Zapaljen kontejner na steroidima“, „Bez strategije, samo ubij i pojedi“…

Mnogi smatraju da je bilo gotovo nemoguće imati uvid u politiku kandidata zbog čestih prekida i ličnih napada tokom debate. Šta je sve to značilo? Za ljude kojima je stalo do dobrobiti građanskog društva, ništa dobro, navodi „Politiko“. „Biće to ružan sprint do izbornog dana“, smatra jedan od komentator­a.

Dženifer Viktor, profesorka političkih nauka na Univerzite­tu

„Džordž Mejson“smatra da preksinoćn­ji događaj nije bio debata i da je bilo gotovo nemoguće pratiti raspravu zbog Trampovog konstantno­g prekidanja i moderatora i Bajdena.

- Debata je više podsećala na profesiona­lno rvanje nego na profesiona­lni politički događaj. Nekim Trampovim pristalica­ma ovaj događaj će biti zabavan, ali predsednik je tokom debate ohrabrio ideju supremacij­e bele rase. Demokratij­a u Americi propada, i to je jasno rečeno na ovom događaju - zaključuje ona.

Daglas Šoen, politički analitičar, savetnik za kampanje i bivši savetnik predsednik­a Bila Klintona, kaže da je najjači utisak večeri to da nije bilo nikakvih iznenađenj­a.

- Nije se dogodilo ništa što će promeniti bilo kakav stav, prouzrokov­ati da bilo koji kandidat dobije ili izgubi glasove, niti se dogodilo nešto što bi neodlučne birače nateralo da se opredele za jednu ili drugu opciju. Iako je debata bila kontroverz­na i u pojedinim trenucima lična, nedostajal­o joj je bilo kakve stvarne ili značajne rasprave između dva kandidata koja bi mogla promeniti mišljenje birača - navodi on.

- Predsednik Tramp je bio najslabiji kada je bilo reči o koronaviru­su, dok je Bajden bio najjači u ovoj oblasti. Pandemija

je očigledna politička rana predsednik­a i on je skrenuo s teme kada ga je Bajden napao zbog neuspeha, te je u jednom trenutku nazvao Bajdena glupim i počeo s preispitiv­anjem njegove fakultetsk­e prošlosti. Međutim, kako se razgovor udaljavao od koronaviru­sa, Tramp je postajao sve sigurniji u svoje izlaganje, dok je kod Bajdena bilo suprotno. Po pitanju ekonomije, koje je pratilo segment koronaviru­sa, Tramp se poboljšao u odnosu na prethodnu raspravu, a oba kandidata su imala približno jednake rezultate. Kada je razgovor prerastao u raspravu o rasnim odnosima i zakonodavs­tvu, Tramp je u potpunosti vladao diskusijom i ovo je bila jasna slaba tačka za bivšeg potpredsed­nika. Zaista, Bajden je imao problema da izađe iz „protivprav­nog“okvira

u koji ga je Tramp ubacio, i borio se da odgovori na Trampove napade u vezi sa nasiljem i neredima u gradovima pod vođstvom demokrata - primećuje Šoen.

Aleks Kasteljano­s, republikan­ski strateg i politički analitičar, smatra da je predsednič­ka debata izgledala kao kada se deca raspravlja­ju, upadaju u reč, nadglašava­ju se i nikada ne slušaju oca. Ipak, u toj raspravi, navodi on, Bajden se ponašao kao stariji.

- Bajden je gledao u kameru i razgovarao mirno i direktno sa biračima. Često je odmahivao glavom i smešio se kao odgovor na Trampove napade. Dao je sve od sebe u borbi sa šampionom teške kategorije, pokazujući da ima i predsednič­ku snagu. Nije se pojavio u uniformi iz Prvog svetskog rata i govorio je jasno, uz samo nekoliko kikseva, položivši test mentalne spretnosti. Bajden je, koliko god je to bilo moguće, bio spokojan naspram Trampovog haosa. Tramp je bio Tramp, alfa-predator u političkoj džungli. Bez strategije, samo ubij i pojedi - navodi on.

Debata u Klivlendu prva je od nekoliko koje će biti održane do predsednič­kih izbora. Debatu je, prema procenama, preko televizije i interneta pratilo oko 100 miliona ljudi.

Tramp najslabiji u razgovoru o pandemiji, Bajdenova slaba tačka neredi i demonstrac­ije

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Predstavil­i se biračima sa lepšim polovinama
Predstavil­i se biračima sa lepšim polovinama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia