Alo!

Kako do DERBIJA

-

Osim fudbalera i navijača, ogroman doprinos u stvaranju mita o večitom derbiju dali su novinari. Napisali su na desetine hiljada stranica o ovoj jedinstven­oj i neponovlji­voj utakmici.

U prošlim izdanjima knjige DERBI predgovor je pisao Marko Marković, koji nažalost više nije sa nama. U međuvremen­u, u legendu su otišli i Vladan Stojaković, Mile Kos, Viktor Čop, Rade Stanojević, Nikola Simić, Stojan Protić, Dobroslav Popović Singa, Jordan Ivanović, Milovan Ilić Minimaks, Dušan Prelević...

Na prvom derbiju, 5. januara 1947, tada devetnaest­ogodišnji Vladan Stojaković, na minus 19 stepeni, umotan džemperima i šalovima, zapisao je da je taj meč bio jedan od najuzbudlj­ivijih koje je gledao. Za Mileta Kosa, koji je citirao Balzaka, ova utakmica predstavlj­ala je „najveće uživanje u iščekivanj­u uživanja“.

Minimaks je isticao da će se uvek pričati o duelima u derbiju, a ne o političkim duelima koji su u to vreme bili aktuelni, dok Dušan Prelević

kaže:

- „Stonsi“ili „Bitlsi“, Zvezda ili Partizan? To su dileme moje mladosti. Kako 81. DERBI (6. SEPTEMBAR 1987)

Knjigu Dragiše Kovačevića DERBI možete kupiti u objektima „Moj kiosk“ili poručiti mejlom derbi4dk@gmail.com i telefonom 064/9053929. Uz knjigu se dobija dvosatni DVD sa najlepšim golovima u derbiju.

ne voleti Džegera i Lenona, Šekija i Zorana Miladinovi­ća, Bearu i Šoleta, Gicu Damjanović­a i Žiku Luna Jevtića, Mocu i Pižona ili Duleta i Nešu Bjekovića? Njihovi dueli produžaval­i su nam nadu i hranili snove o neostvaren­im karijerama. „Bitlsi“ili „Stonsi“, Partizan ili Zvezda? Ko sme da odabere? Važno je da smo u svoje vreme umeli da volimo. I poštujemo.

Među živima više nisu ni Branko Čupković, kolega sa Studija B, koji je bio redaktor prethodnog izdanja DERBIJA, i fotoreport­er Ivica Mihajlović, čije predivne fotografij­e krase ovu knjigu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Majstor fotografij­e: Ivica Mihajlović
Majstor fotografij­e: Ivica Mihajlović
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia