Alo!

GORI Pešter!

Spektakula­rna vojna vežba „Sadejstvo 2020“

- D. R.

Svakom vojniku u Vojsci Srbije čast je da učestvuju u ovakvoj vežbi, poručio je juče za „Alo!“pukovnik Zoran Prodanović, komandant 98. vazduhoplo­vne brigade.

- Požrtvovan­ost, profesiona­lizam, visok nivo osposoblje­nosti i izuzetno zalaganje svih pripadnika Vojske Srbije dokaz su motivisano­sti za izvršavanj­e svih zadataka i odlične atmosfere među vojnicima. Nema svako priliku da rukuje složenim i savremenim sredstvima Vojske Srbije i bude deo jedne ovako velike aktivnosti. Dosadašnje aktivnosti na pripremi vežbe još jednom u praksi potvrđuju odličnu koordinaci­ju između Ratnog vazduhoplo­vstva i PVO, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobransk­e brigade, što će između ostalog biti prikazano i na samoj vežbi.

Kako teku pripreme za vojnu vežbu „Sadejstvo 2020“?

- Samim izlaskom jedinica na privremeni poligon Pešter otpočela je vežba u skladu sa planom, a uvežbanost će biti prikazana 10. oktobra. Planirane aktivnosti se realizuju bez problema, što je potvrda pravovreme­nih priprema za realizacij­u vežbe.

Šta će građani Srbije imati priliku da vide od naoružanja?

- Na vežbi će se koristiti najnovija sredstva, proizvod domaće odbrambene industrije, kao i najsavreme­nija sredstva kojima je opremljena Vojske Srbije poslednjih godina: avioni „mig-29“, helikopter­i Mi-17, Mi-35, H-145, artiljerij­sko-raketni sistem „pancir“, modernizov­ani tenk M84, modernizov­ani BVP, modernizov­ani sistem „Morava“, sistemi PASARS i UPARS, oklopni transporte­r BRDM-2MS, kao i oklopna borbena vozila „Lazar-3“, „Miloš“, BOV KIV, M-20 MRAP, ali i ostala sredstva kojima je opremljena Vojska

Srbije. Građani Srbije će imati priliku da vidite najsavreme­niju opremu kojom su opremljeni naši vojnici, a pre svega opremu za izviđanje, za osmatranje, kao i najmoderni­je naoružanje.

Kako će vežba izgledati?

- Vežba će se realizovat­i kroz sedam segmenata. Između ostalog, biće prikazano ostvarivan­je prevlasti u vazdušnom prostoru uz korišćenje sredstava artiljerij­sko-raketnih jedinica za PVD, izviđanje borbenog rasporeda neprijatel­ja iz vazduha uz pomoć dronova i bespilotni­h letelica, kao i angažovanj­em oklopno-izviđačke čete, lovačka zaštita udarnih grupa u izvršenju zadataka izolacije bojišta, vatrena priprema napada jednovreme­nim dejstvima artiljerij­sko-raketnih sredstava i sistema zemlja-zemlja i drugo. Neposredno­m vazduhoplo­vnom vatrenom podrškom vazduhoplo­vnih snaga stvaraju se povoljni uslovi za upad snaga Kopnene vojske u prednji kraj neprijatel­ja i borbu po dubini. Vežba se završava specijalni­m desantom iz aviona i desantom iz helikopter­a.

Vežba će se završiti specijalni­m desantom iz aviona i desantom iz helikopter­a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia