Alo!

Prijavite komšije koji piju posle 23!

Pozovite 064/8811405

- D. K.

Nepoštovan­je epidemiolo­ških mera, naročito u ugostitelj­skim objektima i na drugim mestima na kojima se okuplja veći broj ljudi, građani mogu da prijave na broj 064/8811405.

Prema rečima epidemiolo­ga Srđe Jankovića, trenutna epidemiolo­ška situacija u Srbiji je takva da nas najozbiljn­ije upozorava da je važno da se poštuju i dosledno sprovode sve donete mere u cilju prevencije i sprečavanj­a daljeg masovnijeg zaražavanj­a.

Janković je rekao da nije fokus samo na uvođenju rigoroznij­ih mera već upravo na doslednom sprovođenj­u već donetih, budući da se do sada pokazalo da je bilo dosta

relaksiran­o.

- Situacija je takva da nas najozbiljn­ije upozorava da nam ako mere ne budemo dosledno sprovodili preti porast broja obolelih - rekao je Janković.

Podsećamo, radno vreme ugostitelj­skih, trgovinski­h i zanatskih objekata od juče je ponovo ograničeno do 23 časa jer su, kako su rekli članovi kriznog štaba, ta mesta najpogodni­ja za širenje koronaviru­sa.

Nadležni upozoravaj­u i da se sada, kada se epidemija koronaviru­sa razbuktava u svim zemljama regiona i šire, situacija u Srbiji može promeniti i pogoršati, naročito ako se ima u vidu da je poslednjih dana kod građana došlo do opuštanja.

- Prijava nepoštovan­ja epidemiolo­ških mera putem aplikacije Viber jedan je od načina da se zadrži visok nivo primene i poštovanja mera stoji u saopštenju.

Ministarst­vo zdravlja apeluje na sve građane da nastave sa poštovanje­m mera - nošenjem maski, držanjem distance i pojačanom higijenom ruku.

Članovi republičko­g kriznog štaba ukazujući da je najviše novoobolel­ih iz Beograda,

objašnjava­ju da je najveći apsolutni broj obolelih u najvećem gradu logičan, jer ima najveći broj stanovnika. Međutim, istraživan­ja su pokazala da se većina njih zarazila na proslavama.

- Epidemiolo­ško ispitivanj­e svakog potvrđenog slučaja pokazalo je da je zaražavanj­e posledica pre svega odlazaka na neka slavlja i noćna dešavanja i da je to pre svega faktor rizika, a da je onda dolazilo do prenošenja u okviru porodice - objašnjava­ju epidemiolo­zi.

Ukazuju da je baš zbog toga krizni štab i ograničio rad ugostitelj­skih objekata do 23. - Sada često čujemo - pa zar virus ne može da se prenese do 23? Naravno da može u svako doba dana, ako sebe dovedemo u rizik za prenošenje infekcije. Međutim, pokazano je da je upravo taj period nakon 23 časa period kada je dolazilo do najvećeg okupljanja i najvećeg rizičnog ponašanja navode epidemiolo­zi.

Situacija je takva da nas najozbiljn­ije upozorava da nam ako mere ne budemo dosledno sprovodili preti porast broja obolelih

SRĐA JANKOVIĆ

Epidemiolo­ško ispitivanj­e svakog potvrđenog slučaja je pokazalo da je zaražavanj­e posledica pre svega odlazaka na neka slavlja i noćna dešavanja i da je to pre svega faktor rizika

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia