Alo!

VUÈIAEEV SKADAR NA BOJANI

-

Teške reči iz Brisela na račun korupcije u Srbiji prate nas već godinama, a biće tako i ubuduće, čak i kada budemo ušli u Evropsku uniju. Ali najgore što bismo mogli da uradimo je da se na to naviknemo, da oguglamo na stalno podsećanje - niste još dovoljno uradili da suzbijete korupciju. Podmukla je to bolest, ne možete precizno izmeriti njen nivo u krvotoku društva, teško se dokazuje pred sudom, ima je svuda, niko na nju nije imun, a jednostavn­og leka nema. Na sve to, po ko zna koji put, podseća Evropska komisija u godišnjem Izveštaju o napretku, i ne samo da podseća, već traži da se borba pojača. Ako uopšte želimo da napredujem­o.

Uproteklih godinu dana ostvarili smo, kažu, „ograničen napredak“, isto kao i prošle, kao i pretprošle godine… Još smo daleko od zadovoljno­g lica evropskih birokrata. Oni u stvari nikada neće reći da su zadovoljni, ali jednog dana položićemo ispit, kada oni budu overili da je nivo korupcije u Srbiji dovoljno nizak da ne ugrožava i ne razara pravnu državu i zdrav ekonomski sistem. Koliko ćemo još ovakvih izveštaja gledati i koliko ćemo još dugo prihvatati činjenicu da je korupcija jedna od najvećih kočnica da Srbija postane uređena i razvijena država? Predsednik Vučić najavljuje da to ne mora da bude dugo čekanje. Povodom formiranja Vlade kaže da je do sada bilo mnogo korupcije, da su mnogi u Vladi radili loše ili čak uopšte nisu radili, zbog čega će biti smenjeni.

Zvuči ohrabrujuć­e, ali da li je korumpiran­om službeniku Vlade, ministru, direktoru javnog preduzeća, funkcioner­u, dovoljna kazna to što će ostati bez svoje visoke funkcije? I da li sme da mu to bude jedina kazna?! Što je još značajnije, da li će zbog svoje korumpiran­osti odgovarati po zakonima, za koje EU inače kaže da nisu loši? Na kraju, da li će Evropska komisija početi da piše povoljnije izveštaje kada korumpiran­i budu „samo“smenjeni? Besmisleni su izlivi ljutnje na evrobirokr­ate što nam i ove godine poručuju da je korupcija i dalje rak-rana naše države. Oni govore isto što i predsednik Vučić - korupcija je raširena, a ima je i na najvišim nivoima vlasti. Ti korumpiran­i tipovi su razlog što nam se iz godine u godinu, kao ružan san, ponavlja dijagnoza i lekcija kroz Izveštaj o napretku. Razlog je, naravno, i to što ne snose posledice, ne samo političke kroz izbacivanj­e iz Vlade ili smenu sa neke druge javne funkcije, već ni krivične. Reč je o ljudima koji iz godine u godinu plivaju na samom vrhu talasa popularnos­ti, ne svoje, već Vučićeve, i za uzvrat iza sebe ostavljaju prljavi trag korupcije, za koju su uvereni da nikada neće biti kažnjena. Do sada su bili u pravu jer i Evropska komisija spočitava Srbiji sve manji broj okončanih procesa protiv takozvane visoke korupcije.

USrbiji će biti spektakula­rna senzacija kada (ili ako) zbog korupcije bude uhapšen neko od visokih funkcioner­a SNS-A, iako bi to trebalo da bude nešto sasvim očekivano. Očekivano, zato što o visokoj korupciji govore i EU i predsednik Vučić. Da li su, možda, u vrhu vladajuće stranke svi bezgrešni, a da greši, u stvari, njihov predsednik kada govori o korupciji u vrhu vlasti? Neće biti da je tako. Pre će biti da su pronašli ili nasledili model za parazitira­nje na ogromnoj popularnos­ti svog lidera, koja garantuje dugovečnos­t na visokim državnim položajima, a to već stvara osećaj nedodirlji­vosti i svemoći, nad zakonom pre svega. Stvorili su snažan osećaj da su njihovi interesi iznad svega, da su vredni čak i usporavanj­a puta Srbije ka EU. Sve suprotno od politike za koju se zalaže i koju svakog božjeg dana promoviše i vodi i njihov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dok s teškom mukom već godinama popravlja odnose sa EU i Amerikom, pojedinci iz njegovih redova ruše tu građevinu kao domine, kao Skadar na Bojani. Kada dođe dan za objavljiva­nje izveštaja EU, sa svim teškim rečima povodom korupcije, Vučić, ubeđen sam, izgleda sam sebi kao da juri sopstveni rep. I s pravom može da se zapita - zašto ja sve ovo radim?

Možda je na ovo pitanje već dao odgovor nedavno u nemačkim novinama, kada je rekao da korupciju jesmo dirali, ali da je „nismo udarili po glavi, što ljudi očekuju od nas“. Mada je ostalo nejasno zašto je njena glava ostala netaknuta. Važan je svaki sledeći dan koji ćemo Vučić i mi zajedno s njim provesti ili sa korumpiran­im ministrima u Vladi, ili sa korumpiran­im ministrima pred sudom. Pravi izbor nama će doneti novac, osećaj pravde i napredak, a Vučiću nadu da će ostvariti svoju državničku ambiciju da Srbiju učini uređenim i pristojnim mestom za život. (autor je završio post-doktorske programe na London School of Economics and Political Sciences (LSE), kurs “Business, Internatio­nal Relations and the Political Economy” (2018), Yale University (Yale School of Management): “Accelerate­d Management Programme” (2019), Oxford University: „Executive Leadership Programme“(2020)

 ??  ?? Dr Orhan Dragaš
Dr Orhan Dragaš
 ??  ??
 ??  ?? Piše: Dr Orhan Dragaš, Autor knjige „Dva lica globalizac­ije - istina i obmane“
Piše: Dr Orhan Dragaš, Autor knjige „Dva lica globalizac­ije - istina i obmane“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia