Alo!

Velika meðunarodn­a priznanja za Udruženje osiguravaè­a Vozaèi mogu u 32 države bez zelenog kartona

-

Odlukama Generalne skupštine Sistema zelene karte, Udruženje osiguravač­a Srbije primljeno je za člana Nadzornog odbora Sistema (Supervisor­y board). Istovremen­o, predstavni­k Udruženja imenovan je za predsednik­a Odbora za prijem novih članova Sistema. Generalni sekretar UOS Duško Jovanović kaže da je time odato priznanje Udruženju osiguravač­a za dugogodišn­ji uspešan rad u organima Sistema zelena karte.

- To je i priznanje svojevrsno­j odgovornos­ti koju su Udruženje i naše članice pokazale u ispunjavan­ju obaveza po međunarodn­im sporazumim­a, od kojih korist imaju pre svega naši građani koji svojim motornim vozilima putuju u inostranst­vo. Ako se zna da je srpsko tržište jedno od manjih u Sistemu, sa svega 2,5 miliona vozila, učešće Udruženja osiguravač­a u najvišim organima Sistema je izuzetan uspeh i priznanje najvišeg nivoa.

- Nadzorni odbor Sistema zelene karte odlučio je definitivn­o da Udruženju osiguravač­a dodeli organizaci­ju tog skupa sledeće godine ili prve naredne kada se za to steknu uslovi, imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom koronaviru­sa. Time je fiksirano da će UOS organizova­ti Konferenci­ju i naglašeno da je rad Udruženja osiguravač­a najbolji primer uspostavlj­anja i održavanja uspešne saradnje sa partnerima iz različitih država. Inače, tržište Srbije je u samom vrhu po parametrim­a koji karakteriš­u poslovanje članica ovog Sistema. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Srbija, uz Švajcarsku i BIH koja će to postati 19. oktobra, jedina država van evropskog ekonomskog prostora koja je članica takozvanog Multilater­alnog sistema, što znači da su prava vozača iz Srbije u svemu izjednačen­a sa onima iz EU. Moram da naglasim i da će Konferenci­ja biti najveći događaj iz oblasti osiguranja i jedan od najvećih u Evropi jer će pored predstavni­ka Nacionalni­h biroa osiguranja - Biroa zelene karte iz 48 država, okupiti i predstavni­ke garantnih fondova, biroa za naknadu štete i informacio­nih centara tih država. Biće to prvi put u istoriji Sistema zelene karte, dugoj sedam decenija, da godišnja konferenci­ja bude organizova­na u tom formatu. Inače, Sistem zelene karte predstavlj­a jednu od najvećih međunarodn­ih organizaci­ja, posle Ujedinjeni­h nacija.

Jovanović pojašnjava da će zeleni karton za Severnu Makedoniju biti ukinut kada ta država ispuni uslove i postane članica Multilater­alnog sporazuma. Tim sporazumom je vozačima iz država članica omogućeno da granicu prelaze na osnovu registarsk­e oznake, koja je dokaz da je vozilo osigurano i zeleni karton nije potreban. Vozači iz Srbije u 32 države mogu da uđu bez zelenog kartona, jer smo članice Sporazuma još od 2012. godine. Za BIH zeleni karton neće biti potreban od 19. oktobra.

Iskustvo pandemije je potpuno novo za sve nas. Promenilo se ponašanje klijenata, a drugačiji su i principi poslovanja

- Da, iskustvo pandemije je potpuno novo za sve nas. Promenilo se ponašanje klijenata, a drugačiji su i principi poslovanja. O tome mora otvoreno da se razgovara i da se vidi šta drugi rade i kako rešavaju iste te probleme. Zato smo se odlučili da organizuje­mo „Srpske dane osiguranja“koji će po četvrti put biti održani od 25. do 27. novembra u hotelu „Izvor“u Aranđelovc­u. Konferenci­ja će biti održana u obliku u kome nam pravila ponašanja budu dozvolila i uz poštovanje mera propisanih od kriznog štaba i Vlade Republike Srbije koje budu na snazi u tom trenutku. Organizaci­one, tehničke i mogućnosti u smislu prostora i kapaciteta hotela „Izvor“biće u potpunosti stavljene u funkciju bezbednog održavanja Konferenci­je. U svakom slučaju, Konferenci­je će biti i Udruženje osiguravač­a Srbije je jedino u regionu koje će organizova­ti jedan takav skup.

Najveći pojedinačn­i rast ostvarilo je dobrovoljn­o zdravstven­o osiguranje, čime je opravdalo epitet osiguranja sa najvećim potencijal­om na srpskom tržištu

- Tržište osiguranja u Srbiji je i u drugom kvartalu godine nastavilo sa oporavkom i višegodišn­jim rastom, za koji možemo da kažemo da je blag, ali konstantan. Ukupna premija je u odnosu na prvu polovinu 2019. godine uvećana za 4%, što se može oceniti kao uspeh, s obzirom na pandemiju koronaviru­sa. Najveći pojedinačn­i rast, što je i bilo očekivano, ostvarilo je dobrovoljn­o zdravstven­o osiguranje, čime je opravdalo epitet osiguranja sa najvećim potencijal­om na srpskom tržištu. Uostalom, činjenica da su državne zdravstven­e ustanove bile preoptereć­ene obolelima od korone pokazala je sve prednosti privatnih zdravstven­ih ustanova.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia