Alo!

ZA DESET DANA AEE BITI PUNE BOLNICE?

Mnogi izbegavaju maske

- D. K.

Beograd je već žarište koronaviru­sa, a situacija bi uskoro mogla da postane još gora ako se konačno ne dozovemo pameti. U autobusima i pored svih apela, pa čak i pretnji kaznama, nemali broj je i dalje bez maski, u šta su se juče uverili i reporteri „Alo!“, a redovi i gužve ispred mnogih objekata brze hrane i to nakon 23 sata, kad bi trebalo da su zatvoreni, ukazuju da bismo već za desetak dana mogli da imamo pune bolnice.

U autobusu gradskog prevoza u kojem su se juče zatekli reporteri „Alo!“jedan broj putnika bio je bez maski na licu, a pojedini su se toliko opustili da su čak i lizali sladoled dok su se vozili. Oni koje smo zatekli bez maski su svih starosnih uzrasta, od tinejdžera pa do sugrađana koji imaju preko 60 godina, a ovakva slika prisutna je svakodnevn­o na svim linijama gradskog prevoza.

Međutim, nije samo gradski prevoz korona bomba. Naime, iako bi po novoj odluci kriznog štaba katanac na ugostitelj­ske i druge objekte trebalo da bude stavljen već u 23 sata, nemali broj radi i posle tog vremena. Uglavnom se radi o pekarama i kioscima brze hrane ispred kojih se stvaraju redovi i gužve. Oni koji tu kupuju niti nose maske niti drže propisanu fizičku distancu.

Vrhunac neodgovorn­osti svakako je i žurka na otvorenom koja je preksinoć održana u strogom centru grada, a gde su se mladi tiskali jedni uz druge.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja, kaže za „Alo!“da je krajnje vreme da se dozovemo pameti. Apeluje na sve da se pridržavaj­u zaštitnih mera.

- Jedini način da se zaštitimo od koronaviru­sa jeste nošenje maski u gradskom prevozu, u prodavnica­ma, tržnim centrima i u drugim zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom ako nije moguće ostvariti odgovaraju­ću fizičku distancu. Kako ne postoji lek protiv korone, a vakcinu još čeka ceo svet, jedini spas su nam epidemiolo­ške mere. Svaka neodgovorn­ost će se manifestov­ati za deset dana. Ako budemo i dalje imali one koji se ovako neodgovorn­o ponašaju, ponovo ćemo napuniti bolnice - navodi dr Đerlek.

On ističe da se veliki broj građana pridržava epidemi

U autobusu gradskog prevoza u kojem su se juče zatekli reporteri „Alo!“jedan broj putnika bio je bez maski, pojedini su se toliko opustili da su čak i lizali sladoled

oloških mera, što je dovelo do toga da Srbija u odnosu na mnoge zemlje ima daleko manji broj novozaraže­nih. Međutim, navodi da situacija lako može preko noći da se promeni ako svi ne shvatimo ozbiljnost situacije.

- Poslednji podaci ukazuju da je 40 odsto obolelih uzrasta od 20 do 40 godina. Onda oni virus šire unutar porodice, zovemo ih superpreno­siocima. Oni će, pošto su mladi, proći možda sa blažim simptomima, ali ako imaju nekoga u porodici ko je hronični bolesnik i prenesu mu virus, on može da ima ozbiljne probleme koji zahtevaju hospitaliz­aciju pa čak i priključiv­anje na respirator. Nošenjem maski, držanjem fizičke distance i pranjem ruku ne štitimo samo sebe, već i druge - napominje dr Đerlek.

Jedini spas su nam epidemiolo­ške mere. Svaka neodgovorn­ost će se manifestov­ati za deset dana

DR MIRSAD ĐERLEK, državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia