Alo!

U PRVOJ FAZI VAKCINISAA­EEMO 720.000 LJUDI

- M. J. A. V.

a zvaće se Bogdan. Ima stariju sestru, koja ima sedam godina, a možda jednog dana dobije još nekog brata ili sestru, videćemo - rekla je mama prvog dečaka rođenog na Božić.

Kako je rekla načelnica Bolnice za ginekologi­ju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović“Slađana Mihajlović, juče je u ovoj bolnici na svet došlo devet dečaka i šest devojčica.

- Od početka 2021. godine imali smo 51 porođaj, a samo tokom prethodnih 24 sata čak 15. To jesu lepe vesti i godina je lepo počela ispričala je dr Mihajlović.

Ona je istakla i da je prethodna godina bila izuzetno teška za ovaj zdravstven­i centar, ali da su sada stvari pod kontrolom.

- U novu godinu smo ušli lepo, imamo deo koji je određen za kovid, ali na sreću, sve je manje trudnica koje su kovid pozitivne. Trenutno njih šest leži na kovid odeljenju i dobrog su opšteg stanja. Tokom prethodne godine imali smo 2.301 porođaj, što je manje od očekivanog jer

smo pet meseci bili samo kovid porodilišt­e, ali kako smo se otvorili i za ne-kovid, povećan je broj mama i beba - rekla je dr Mihajlović.

Prema njenim rečima, sve bebe su bile negativne na koronaviru­s i zdrave poslate kući.

- U prošloj godini smo pokazali da nam timski rad i stručnost ne nedostaje, nastavićem­o tako da radimo i da postižemo zapažene rezultate - zaključila je dr Slađana Mihajlović.

Srbija je oštro krenula u obračun sa koronaviru­som. Nakon deset meseci „borbe bez oružja”, vakcine su nam stigle, a tempo imunizacij­e ubrzava se iz dana u dan. Kao što su i obećali, novu rusku vakcinu prvi su primili političari, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministar Aleksandar Vulin i sekretar Mirsad Đerlek. Prema Đerlekovim rečima, sve je spremno da se obavi i ozbiljan plan masovne imunizacij­e građana.

On je objasnio i da će već danas širom Srbije biti postavljen­o 110 vakcinalni­h punktova kako bi se što efikasnije sprovela prva planirana faza masovne vakcinacij­e.

- Postepeno povećavamo tempo kako bismo završili prvu fazu u kojoj planiramo da vakcinišem­o ukupno oko 720.000 građana. Nakon toga ide druga faza u kojoj će se vakcinisat­i novih 740.000 ljudi, a onda i treća, kada će vakcinu dobiti skoro 1,7 miliona građana - rekao je Đerlek.

Prioritet su, kaže, najugrožen­iji građani.

- Građani obuhvaćeni tim planom biće obavešteni kada će i gde moći da se vakcinišu. Na sajtu Ministarst­va zdravlja biće otvoren kol centar gde će moći da se informišu o procesu - objasnio je Đerlek.

Pored Đerleka, na Institutu „Torlak“, rusku vakcinu protiv koronaviru­sa „sputnjik V“primili su predsednik parlamenta Ivica Dačić i ministar unutrašnji­h poslova Aleksandar Vulin. Kako su se složili, svojim primerom su želeli da građane podstaknu da preduzmu najvažniji korak u zaštiti svog zdravlja.

- Želim da pružim podršku javnom zdravlju. Vakcinacij­a je prvi korak ka savladavan­ju pandemije kojoj se za sada još ne nazire kraj - rekao je Dačić.

Vulin je istakao da čvrsto veruje da su vakcine dobre.

- Verujem da su vakcine dobre i da svako od nas treba da ih primi. Verujem u rusku medicinu i želeo sam da primim baš ovo cepivo, ali siguran sam da je svaka vakcina koju su odobrili naši lekari dobra - rekao je Vulin.

Za 24 sata imamo 15 beba

DR SLAĐANA MIHAJLOVIĆ

testirano

novozaraže­no

preminulo

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? na respirator­u
na respirator­u
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia