Alo!

OSMANI: Beograd mora da prizna žrtve rata na Kosovu!

- M. J.

Predsednic­a nepriznate države Kosovo Vjosa Osmani u svom prvom obraćanju napala je Srbiju rekavši da pravda neće biti postignuta „sve dok srpski zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde“. Ona je kazala da Srbija mora da preuzme odgovornos­t za sve što je uradila tokom rata na takozvanom Kosovu.

- Mir će biti postignut samo kada se Srbija pokaje. Dijalog je pravi put, ali Srbija mora da odgovara za sve učinjeno na Kosovu - obrušila se ona.

Narodni poslanik SNS-A Vladimir Marinković u autorskom tekstu naglasio je da treba napomenuti da je Vjosa Osmani još pre nekoliko godina pokazivala simpatije prema radikalnoj politici i stavovima Samooprede­ljenja i bilo je samo pitanje dana kada će doći do konačnog sukoba u partiji Isa Mustafe.

- Ono što je značajno za Srbiju i naš narod na Kosovu i Metohiji je kakav je politički profil osobe sa kojom ćemo voditi dijalog u narednom periodu i koja će bitno uticati na pozicije kosovskih Albanaca. Imao sam priliku da je upoznam i da učestvujem na više okruglih stolova u američkom senatu, kongresu, Stejt department­u, tink-tankovima kao što je Atlantski savet gde je iskazivala radikalne i nepomirlji­ve stavove i gotovo otvorenu netrpeljiv­ost prema tada aktuelnoj administra­ciji Donalda Trampa - naveo je Marinković i dodao da je u više navrata sa Osmani ulazio u otvoren verbalni sukob s obzirom da ona u svom rečniku nema reč kompromis.

- Za razliku od Kurtija, ona će sigurno biti pod bezuslovni­m uticajem SAD i neće učiniti ni jedan korak bez konsultaci­ja sa

SAD - naveo je on.

Sam izbor Vjose Osmani pratilo je mnogo kontroverz­i jer u prva dva kruga glasanja nije postojao kvorum. Treći krug počeo je sa zakašnjenj­em, a za to vreme je, kažu pojedini albanski političari, Kurti kupovao podršku poslanika. Poslanik Demokratsk­e partije Kosova Mergim Ljuštaku kazao je da je Vjosa Osmani izabrana zahvaljuju­ći kupovini glasova poslanika, ucenama, pretnjama i pregovaran­ju. On tvrdi da je Aljbin Kurti kupio četiri poslanika iz redova opozicije.

- Vjosa Osmani je predsednic­a jer je Kurti kupio četiri poslanika, drugima je pretio... U istoriji se ovo nikada nije dogodilo - rekao je Ljuštaku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia