Alo!

Isplatio se naš pristup vakcinacij­i

-

Srbija je postigla odlične rezultate u vakcinacij­i, zahvaljuju­ći tome što je pitanje nabavke vakcine tretirala kao zdravstven­o, a ne geopolitič­ko pitanje, uz uspešan proces digitaliza­cije, kaže premijerka Ana Brnabić.

- Pekinški institut za biološke proizvode napravio je „mrtvu“vakcinu BBIBP-CORV protiv koronaviru­sa. Klinička ispitivanj­a pokazala su da je ona imala stopu efikasnost­i od 79 odsto, a deluje tako što podstiče imuni sistem da stvara antitela protiv korone. Kada su napravili velike zalihe koronaviru­sa, prelivali su ih beta-proiolakti­nom, jedinjenje­m koje je zaustavlja­lo deobu virusa, vezujući se za gene - piše ovaj list.

Svaka vakcina protiv kovida trebalo bi da izazove stvaranje antitela, ali i celularni, ćelijski odgovor. Međutim, kod jednog broja muškaraca starijih od 70 godina primećen je slabiji imunološki odgovor. Stručnjaci ohrabruju ovu grupu ljudi da se ipak vakcinišu.

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), kaže da je primećeno da kod pojedinih muškaraca starijih od 70 godina ne dolazi do stvaranja antitela posle vakcinacij­e, ali zašto - ne zna se.

- To jesmo primetili, ali pratimo tu pojavu kroz studije, kako bismo utvrdili da li postoji ćelijski odgovor. Jasno je da vakcina ne pruža apsolutnu garanciju da se osoba neće zaraziti, ali sprečava razvitak teške forme. Antitela jesu jako važna u odbrani od virusa, njihova uloga je da spreče ulazak virusa u ćelije domaćina, ali ne znači da osobe koje nisu razvile antitelni odgovor nemaju nikakvu zaštitu. Tu su u igri i drugi parametri, odnosno imunološki činioci - kaže ona.

Dr Radan Stojanović, profesor kliničke farmakolog­ije na Medicinsko­m fakultetu u Beogradu, povodom ovih istraživan­ja rekao je da imunitet zavisi od mnogo faktora. - Zaštita zavisi od sposobnost­i vakcine da izazove reakciju imunog sistema, ali i od osobina svakog čoveka. Kakav je imunološki status te osobe, da li ima neke druge bolesti, da li uzimaju neke lekove koji utiču na to da imuni sistem ima slabije reakcije - navodi Stojanović i dodaje da su godine samo jedan od faktora koji određuju imuni odgovor.

Ipak, broj antitela nije jedini parametar koji pokazuje stepen zaštite.

- Postoji i takozvani humoralni ćelijski imunitet, koji se ne meri komercijal­nim testovima. Trebalo bi pratiti ne samo antitela

 ??  ??
 ??  ?? Dr Marija Gnjatović
Dr Marija Gnjatović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia