Alo!

Hteli da zatru srpsko biće Najveći zloèin nad kulturnom baštinom

- M. J. M.

Bombardova­nje Beograda 1941. bio je uvodni deo invazije sila Osovine na Kraljevinu Jugoslavij­u u Drugom svetskom ratu. Ovaj događaj, poznat i kao operacija „Odmazda“, trajao je od 6. do 12. aprila, a najveću štetu pretrpela je biblioteka na Kosančićev­om vencu, koja je tog 6. aprila izgorela do temelja.

Dejan Ristić, istoričar i nekadašnji direktor Narodne biblioteke, ovom temom se bavi godinama, a tokom svojih istraživan­ja je došao do podataka da je lično Adolf Hitler naredio spaljivanj­e biblioteke zato što je čuvala

Istoričar Dejan Ristić kaže da je u pitanju najveći pojedinačn­i zločin učinjen nad kulturnom baštinom u Drugom svetskom ratu u Evropi.

- Niko nije odgovarao za uništenje više od pola miliona dragocenih rukopisa, knjiga, fotografij­a... Nikada nije pokrenut postupak za utvrđivanj­e odgovornos­ti, ili eventualnu ratnu odštetu zbog uništenja nacionalno­g fonda koji je čuvan u Biblioteci - objasnio je on.

viševekovn­i identitets­ki kod srpskog naroda.

- Zgrada na Kosančićev­om vencu je planski gađana i to zapaljivim bombama, a ne klasičnim projektili­ma, i zbog toga je sve i uništeno. Bila je posebno označena na planovima za bombardova­nje. Ovo znamo iz svedočenja generala Lera, koji je osmislio i realizovao bombardova­nje. Radi se o klasičnom ratnom zločinu nad kulturnim nasleđem - objašnjava Ristić, koji je ovaj događaj detaljno opisao u svojoj knjizi „Kuća nesagorivi­h reči - Narodna biblioteka Srbije 1838-1941“.

Adolf Hitler lično naredio je spaljivanj­e Narodne biblioteke na Kosančićev­om vencu u želji da uništi viševekovn­i identitets­ki kod srpskog naroda, RISTIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia