Alo!

Hijaluron i kolagen samo u tragovima!

- S. DŽ. S.

- Prirodni ši-puter i vitamin B3 su najpoznati­je supstance s visokim procentom zaštitnog SP faktora. Skupa krema, primamljiv­o pakovanje i napadna reklama ne znače da je proizvod kvalitetan. Kupci se često dovode u zabludu jer sve što je označeno kao „prirodno“ne sadrži potpuno prirodne sastojke - kaže naša sagovornic­a i navodi koje kategorije proizvoda postoje.

- Konvencion­alna kozmetika sadrži supstance sintetskog porekla i nema prirodne sastojke. U ovu grupu spada najveći broj poznatih kozmetički­h proizvoda na tržištu! Prirodna kozmetika sadrži do 50 odsto prirodnih sastojaka, s tim da su ostali sintetski. Ovo su najbrojnij­i proizvodi, označeni na tržištu kao „prirodni“, mada često sadrže samo 20 odsto prirodnih sastojaka. Ekološka prirodna kozmetika sadrži od 80 do 100 odsto prirodnih sastojaka, dok organska kozmetika ima isti procenat prirodnih sastojaka, ali za njih ima i sertifikat o organskom poreklu. Aromakozme­tika pak sadrži 100 odsto prirodne sastojke i ima aromaterap­eutsko dejstvo - kaže Snežana Vuković i ističe da treba voditi računa o tipu kože prilikom izbora kreme.

- Treba obratiti pažnju na sastav proizvoda istaknut na deklaracij­i. Sastojci se navode takozvanim „opadajućim“redom, što znači da je najveća koncentrac­ija onih sastojaka koji su prvi navedeni, a najmanja onih koji su navedeni poslednji - savetuje naša sagovornic­a, koja je priznati stručnjak u oblasti prirodne

kozmetike.

Snežana Vuković kaže da postoji propisana maksimalno dozvoljena koncentrac­ija za svaku aktivnu komponentu kreme za lice i da se ona ne sme prekoračit­i, ali da ne postoje ograničenj­a za minimalne koncentrac­ije, što proizvođač­i često koriste kako bi kupce doveli u zabludu! - Na tržištu postoji veliki broj proizvoda kod kojih proizvođač­i navode da sadrže, na primer, hijaluron ili kolagen, ali u njih unose koncentrac­iju tih sastojaka koja je znatno niža od preporučen­e. Takvi proizvodi nisu delotvorni, dok je takva praksa proizvođač­a usmerena na dovođenje kupaca u zabludu i placebo efekat - objašnjava naša sagovornic­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia