Alo!

Dejan Ristić: Hvala predsednik­u!

- A. V.

Istoričar Dejan Ristić je odlazak predsednik­a

Srbije Aleksandra Vučića na Kosančićev venac ocenio kao istorijski događaj.

- Prvi predsednik Srbije koji je u prethodnih 80 godina došao na Кosančićev venac i obratio se naciji sa mesta na kome su nacisti pokušali da plamenom postignu trijumf zaborava. Osamdeset godina čekali smo da predsednik Srbije dođe na najveće zgarište knjiga u Evropi. Danas smo to i dočekali - rekao je Ristić.

Čast da otvori izložbu pripala je zameniku gradonačel­niku Beograda Goranu Vesiću.

- Ove fotografij­e na najbolji način pokazuju koliko je bio uništen naš grad. Poginulo je više od 2500 ljudi, uništeno je preko 700 zgrada, a više hiljada zgrada je značajno oštećeno. Beograd nije pretrpeo veća razaranja od tog. Danas se sećamo svih tih ljudi zajedno sa našim ruskim prijatelji­ma - rekao je Vesić.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-harčenko rekao je da zajednički­m manifestac­ijama Srbija i Rusija potvrđuju zajedničku borbu protiv pokušaja revizije istorijske istine.

- Ovakva izložba je važna jer pokazuje istinu, šta se dogodilo zaista tog 6. aprila. Imamo divnu saradnju sa Srbijom u očuvanju kulture sećanja - rekao je Aleksandar Bocan-harčenko.

Među mladim umetnicima čiji radovi su izloženi na centralnom trgu srpske prestonice našli su se i Marko Šerer, kao i sestre Ana i Sara Živković.

- Nas dve smo zajedno radile na ovom radu. Rođene smo u Beogradu, gradu koji je u prošlosti tako ispaštao. Svakodnevn­o prolazimo pored jedne od tih zgrada koje su 6. aprila 1941. godine porušene, i zato smo se odlučile da baš nju ilustrujem­o. Dok smo radile na ovoj ilustracij­i, obuzimale su nas ogromna tuga zbog našeg naroda koji je pretrpeo te strahote - rekla je Ana Živković.

Ovakva izložba je važna jer pokazuje istinu, šta se dogodilo zaista tog 6. aprila. Imamo divnu saradnju sa Srbijom u očuvanju kulture sećanja

ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO

 ??  ?? Goran Vesić sa ambasadoro­m Rusije
Goran Vesić sa ambasadoro­m Rusije
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia