Alo!

Najavljen napad na bolnicu

-

U Siriji i Iraku ratuje najmanje 500 osoba koji su sa Kosova i Metohije, a podeljeni su u više grupa. Upravo zato, neretko ratuju i jedni protiv drugih. Postoje čak i cele albanske grupe koje nose arapske nazive i koje su deo ISIL-A i Al Kaide.

Stručnjak za bezbednost Bedri Eljezi kazao je da se najmanje deset osoba sa KIM poslednjih meseci pridružilo grupi „Džemati Aljban“, koja je deo Al Kaide. Ova grupa ratuje u Siriji i važi za jednu od najmonstru­oznijih, a vođa ove paravojne jedinice bio je Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika koji je, kako je ranije objavljeno, nastradao tokom bombardova­nja jednog kampa. Pored nje, na severozapa­du Sirije ratuje i albanska jedinica „Katiba“koja ima jasnu komandnu strukturu. Sve ovo se navodi u izveštaju Centra za borbu protiv terorizma iz SAD, u kojem stoji i to da jedino Albanci formiraju etničke čiste je

Policajci širom KIM juče tokom celog dana pretresali su građane i automobile ispred bolnica i domova zdravlja jer je stigla anonimna prijava da će u nekoj od zdravstven­ih ustanova biti izvršen napad. Besim Hoti, zamenik direktora Kosovske policije za region Sever, rekao je za „kosovo onlajn“da je policija dobila poziv „i da je nepoznata osoba najavila napad nožem“.

- Policiji se javila jedna osoba koja je zapretila da će da napadne nekoga u bolnici, ali kako ovo lice nije naznačilo o kome se radi i u kom gradu će izvesti napad, policija iz preventivn­ih razloga vrši obezbeđiva­nje bolnica na celom Kosovu dok ne sazna više podataka - rekao je on. dinice.

- Podaci pokazuju da je najmanje desetak osoba sa Kosova, Severne Makedonije i Albanije otputovalo zajedno sa Ardianom Paljitom u Siriju. Smatra se da je ova grupa otvorila novi koridor odlaska za Siriju u aprilu i maju 2020. Oni su se najverovat­nije pridružili grupi „Džemati Aljban“kojom rukovode Albanci. Ta grupa trenutno deluje na području Idliba u Siriji - kazao je Eljezi i dodao da ove informacij­e potvrđuju sumnju da najviše Isil-ovaca ima u području Drenice.

Više stotina osoba vratilo se iz Sirije i Iraka na KIM u poslednje dve godine, ali se mnogi još uvek nalaze na tim ratištima. Neki od njih su u tamošnjim zatvorima.

- U kampovima i zatvorima u Siriji trenutno se nalazi oko 50 žena i dece sa Kosova. Neki su u kurdskim zatvorima i to je veoma opasna bezbednosn­a pretnja - rekao je on i dodao da bezbednosn­i izazov za region predstavlj­a povratak terorista i članova njihovih porodica na KIM, u Albaniju i Severnu Makedoniju. Proces deradikali­zacije „povratnika“gotovo i da ne postoji ili je veoma slab. Oni koji se vrate iz Sirije i Iraka prvo idu na bolničko lečenje, ukoliko postoji potreba, a zatim ih preuzimaju druge nadležne institucij­e koje nemaju adekvatan kadar. - Što se tiče njihove deradikali­zacije, mislim da tu imamo mnogo problema koji nastaju kao rezultat nedostatka profesiona­lnih kapaciteta za lečenje. Kosovske institucij­e su napravile mnogo grešaka u procesu krivičnog gonjenja i presuda, jer mislim da je postojala selektivna pravda. Dešavalo se da izreknu veće kazne onima koji su deradikali­zovani i priznali krivično delo, nego onima koji se nisu pokajali, a takođe su deradikali­zovani. Fenomen sektaške pravde na Kosovu naneo veliku štetu u smislu deradikali­zacije ili radikaliza­cije na Kosovu - zaključio je Eljezi.

Na KIM su kazne za terorizam relativno male, pa prosečna dužina robija koja je izrečena povratnici­ma iz Sirije i Iraka ne prelazi tri i po godine. Do sada je više od 45 odsto njih odležalo svoje kazne i potpuno su slobodni ljudi.

U kampovima i zatvorima u Siriji trenutno se nalazi oko 50 žena i dece sa Kosova

BEDRI ELJEZI

M. J.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia