Alo!

Donirani organi brutalno ubijene devojčice (2)

Curica koju je majka krvnički prebila, a koja je na katolički Uskrs podlegla teškim povredama, mogla je da bude živa samo da su na vreme reagovali socijalni radnici u Novoj Gradiški

- EKIPA ALO!

Organi devojčice iz Nove Gradiške, koju je majka toliko brutalno prebila da je dete na katolički Uskrs podleglo povredama, biće donirani deci čiji su životi ugroženi.

Pošto je devojčica preminula, Goran Roić, direktor zagrebačke „Klaićeve“bolnice, gde je dete preneto iz Nove Gradiške, novinarima je rekao da je priroda zadobijeni­h povreda bila preteška, te da će njeni organi biće donirani.

- Kad je već takva situacija, ti organi će u nekim kriterijum­ima spasti neke druge živote - rekao je Roić i dodao da će, pošto je Hrvatska članica „Eurotransp­lanta“, organi otići u Austriju i Mađarsku.

Ipak, ono što u ovom trenutku mnogo više zabrinjava, kako javljaju hrvatski mediji, jeste to što je ovaj stravičan događaj pokazao da je sistem socijalne zaštite u Hrvatskoj u potpunosti zakazao. Tragedija je mogla biti sprečena, ali je zbog problema u samom sistemu dvoipogodi­šnja devojčica postala njegova žrtva.

Devojčica je imala samo dve i po godine kada je vraćena biološkim roditeljim­a iz hraniteljs­ke porodice, u koju je prethodno poslata zbog lošeg stanja u svojoj biološkoj porodici. Otac i majka su je, uprkos tome što su bili u sistemu socijalne zaštite, maltretira­li, tukli i zanemariva­li, kao i ostalu decu koju su u međuvremen­u dobili.

U Hrvatskoj se sada svi pitaju kako je nešto takvo moglo da se dogodi, a da socijalni radnici ne reaguju, s obzirom na to da je devojčicin­a baka upozoraval­a na nasilje u toj porodici. Najavljene su brojne istrage, izmene i promene, a da li će se i kada sve to desiti ostaje da se vidi.

U međuvremen­u, roditeljim­a devojčice određen je jednomeseč­ni pritvor. Majka (24) je prvookrivl­jena i preti joj robija od tri do 15 godina, dok ocu (27), koji se tereti za zanemariva­nje i zlostavlja­nje sve četvoro dece, preti kazna do osam godina zatvora.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia