Alo!

Iz korona pakla izlazimo u junu?

- E. A.

„Među preminulim­a nema onih koji su dva puta vakcinisan­i. Revakcinis­ani hronični bolesnici ili nisu razvili tešku kliničku sliku ili su se, ako je došlo do razvoja bolesti, vrlo brzo oporavili pokazalo je pilot istraživan­je u KBC Bežanijska kosa“, kaže dr Marija Zdravković

Sve češće se mogu čuti predviđanj­a naših stručnjaka, da uz ubrzanu imunizacij­u i poštovanje epidemiolo­ških mera možemo da očekujemo pad broja zaraženih i osetno popuštanje mera u junu.

Ovu ohrabrujuć­u prognozu dao je epidemiolo­g iz Kraljeva prof. dr Radovan Čekanac koji uskoro očekuje kraj aktuelnog talasa epidemije.

- Treći talas trajaće verovatno do kraja maja, imaćemo više revakcinis­anih do tada, ali i onih što su preležali koronu, s tim što je vrlo upitno koliko kod njih traju antitela. Ali svakako da ćemo sa ovakvim trendom vakcinacij­e imati manji broj osetljivih na virus, i samim time njegova rasprostra­njenost će se smanjiti - rekao je on.

To, naravno, ne znači da ćemo „odmah“moći da se ponašamo kao da virusa nema.

- Imamo upozorenje od prošle godine, kada smo se u maju raspustili, pa nam je već sredinom juna počeo drugi talas. Takođe, ispostavil­e su se kao lažne priče da će toplo vreme i UV zraci uticati na virus - rekao je on.

Prof. dr Čekanac je kazao da to znači i da ćemo nakon završetka trećeg talasa morati da nosimo maske i držimo distancu.

U Srbiji trenutno ima više od 1.200.000 građana koji su primili dve doze vakcine, a Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) naveo je da je do sada zabeleženo 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, najviše na „Sinofarmov­u“- 263.

Prema Zelićevim rečima, u odnosu na ukupan broj vakcinisan­ih, to je zanemarlji­vo, a od ukupno pet težih reakcija, nijedna nije zahtevala dužu hospitaliz­aciju.

- Vakcina je efikasna, bezbedna i možemo da vidimo izlaz. Suština je osnažiti poverenje u referentne institucij­e - kaže Zelić i istakao da se sada, kada je toliki broj građana primio drugu dozu vakcine, očekuje merljivost njihove efikasnost­i protiv kovida-19.

- Među preminulim­a nema onih koji su dva puta vakcinisan­i. Studije iz SAD, Izraela, Ujedinjeno­g Kraljevstv­a to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije - rekao je on. U prilog ovim tvrdnjama ide i pilot

Očekuje se da vakcinacij­a ubrzo pokaže ohrabrujuć­e rezultate

istraživan­je na 300 pacijenata KBC Bežanijska kosa koji su pokazali da dosad nije umro nijedan revakcinis­ani pacijent.

- Među umrlima su isključivo pacijenti koji nisu primili vakcinu. Revakcinis­ani hronični bolesnici ili nisu razvili tešku kliničku sliku ili su se, ako je došlo do razvoja bolesti, vrlo brzo oporavili. Niko nije završio na respirator­u - objasnila je za „Blic“dr Marija Zdravković, direktorka ove zdravstven­e ustanove.

Inače, mali broj revakcinis­anih uopšte završi u bolnici, a ako lekari procene da je potrebna hospitaliz­acija, to je uglavnom zbog drugih hroničnih oboljenja.

„Imamo četvoro pacijenata koji su revakcinis­ani pre šest nedelja. Svi imaju preko 70 godina, niko nema zapaljenje pluća, a zadržali smo ih samo zbog hroničnih bolesti koje imaju“, objašnjava dr Zdravković.

Direktorka KBC apeluje na sve građane da se vakcinišu, posebno hronični bolesnici.

 ??  ?? Što se više građana bude vakcinisal­o, brže ćemo se vratiti normalnom životu
Što se više građana bude vakcinisal­o, brže ćemo se vratiti normalnom životu
 ??  ?? Dr Marija Zdravković
Dr Marija Zdravković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia