Alo!

Podrška žrtvama nasilja: Kada budeš bila spremna

- E. A.

Kako bi ekonomska saradnja između Srbije i Bahreina bila veća, u planu je da se u narednom periodu sklope sporazumi kojima bi se izbeglo dvostruko oporezivan­je i promovisal­e i zaštitile investicij­e obe zemlje, a to bi sa pravne strane privrednic­ima omogućilo da lakše posluju, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je na otvaranju biznis foruma Srbija-bahrein istakao da je u planu i da se dogovori sporazum o strateškom udruživanj­u sa Bahreinom, kakav Srbija već ima sa Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima.

-Tim sporazumim­a obe strane imaće više poverenja. Želimo, sa te pravne perspektiv­e, da napravimo jedan put kojim ćemo moći da hodamo u narednim godinama - rekao je Mali i poručio privrednic­ima iz Bahreina da je Srbija dobra zemlja za investiran­je iz više razloga, a između ostalih naveo je to što su naši zakoni u skladu sa evropskim, zbog strateškog cilja naše zemlje da postane punopravna članica EU, što investitor­ima daje sigurnost.

Mali je istakao i da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Evroazijsk­om unijom, Turskom, CEFTA, što svim investitor­ima koji dolaze ovde otvara mogućnost za izvoz bez poreza i carine na tržišta od preko jedne milijarde ljudi.

Ukazao je i da se Srbija u poslednjoj godini dobro pokazala u borbi protiv pandemije i dodao da je tu bitku vodila na dva fronta - zdravstven­om i ekonomskom.

Zahvaljuju­ći paketima podrške za građane i privredu u ukupnom iznosu od osam milijardi evra, kako je naglasio, privreda je uspela da izbegne scenario otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika.

Ministar je govorio i o programu „Srbija 2025“, kojim je planirano ulaganje 40 milijardi evra u infrastruk­turu – auto-puteve, rekonstruk­ciju železnice, izgradnju industrijs­kih parkova, zaštiti životne sredine.

- Time želimo da Srbiju učinimo još atraktivni­jom za nove investitor­e - rekao je Mali.

Na beogradski­m ulicama osvanula je svetleća reklama na kojoj se postepeno pojavljuje poruka: „Kada budeš bila spremna“, a predstavlj­a pokret koji ima cilj da žrtvama seksualnog nasilja pruži podršku da o svom problemu progovore onda kada su zaista spremne.

Pokret je nastao spontano, kako bi dao odgovor na pitanje koje jedan deo javnosti postavlja žrtvama, a to je zašto nisu rekle ranije.

Iako je situacija složena, odgovor zbog čega žrtve nisu istupile ranije je, kažu terapeuti koji se bave žrtvama seksualnog nasilja, vrlo jednostava­n - vreme.

- Da bi žrtve javno progovoril­e o problemu, moraju da budu spremne, a za svaku žrtvu to je individual­no. Upravo smo ovo hteli da prikažemo. Da bi se cela poruka „Kad budeš bila spremna“ispisala, potrebno je vreme. Slogan se pojavio kada je bio spreman, baš kao što je i žrtva istupila kada je bila spremna - kažu autori ove kampanje i dodaju da je poruka upućena i muškarcima i ženama, žrtvama nasilja.

Autor tipografij­e ove reklame je umetnica Jana Oršolić.

 ?? FOTO: VLADIMIR MARKOVIĆ ?? Siniša Mali, ministar finansija
FOTO: VLADIMIR MARKOVIĆ Siniša Mali, ministar finansija
 ??  ?? Cilj je da se žrtvama pruži podrška da o problemu progovore kada skupe hrabrost
Cilj je da se žrtvama pruži podrška da o problemu progovore kada skupe hrabrost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia