Alo!

Ulje čak 200 dinara!

Poslednjih meseci kupcima najviše bode oči poskupljen­je ove namirnice jer za flašu treba izdvojiti čak 150 i to na akciji, za razliku od prošle godine kada se litar plaćao 120 dinara

- S. Đ.

Domaćicama poslednjih meseci najviše bode oči sve skuplje ulje na rafovima trgovinski­h lanaca. Za litar ulja početkom 2020. trebalo je izdvojiti oko 120 dinara. Ako se uzme u obzir prosečna mesečna potrošnja domaćinstv­a koja iznosi oko 2,7 litara, znači da je mesečni izdatak za ovu namirnicu veći za oko 200 dinara.

Kako kažu poznavaoci tog tržišta, ulja u Srbiji ima dovoljno i poremećaje u snabdevanj­u ne treba očekivati. Porast cene ulja obrazlažu celokupnom situacijom u prethodnom periodu zbog pandemije koronaviru­sa, kao i slabijim rodom suncokreta i skokom cena te uljarice na svetskim berzama.

Oni naglašavaj­u, da ulje kao berzanska roba ipak u Srbiji ima najnižu cenu zahvaljuju­ći dobroj saradnji proizvođač­a i trgovaca.

Kada je reč o proizvodnj­i suncokreta, kao osnovne sirovine za ulje, kako su za „Alo!“kazali u Ministarst­vu poljoprivr­ede, prošla godina će ostati upamćena kao veoma uspešna za proizvođač­e suncokreta u Srbiji, koji su ostvarili odlične izvozne rezultate i na međunarodn­o tržište plasirali robu vrednu 56,8 miliona evra.

Kako navode u 2020. je iz naše zemlje izvezeno 145.447 tona suncokreta, a vrednost izvoza te kulture bila je čak 13 puta veća nego u 2010. godini.

Protekle godine u Srbiji je proizveden­o 637.000 tona suncokreta, što je za 200.000 tona više nego 2015.

Kada je reč o cenama ostalih namirnica trenutno, u poređenju sa početkom prošle godine, one se nisu bitnije menjale, a to potvrđuju i podaci Privredne komore Srbije (PKS) koja je pratila 24 grupa namirnica gde su se cene menjale zavisno od sezone, ali da značajniji­h pomeranja nije bilo.

Cena ulja i u 2012. išla je takođe do 200 dinara po litri, a šećera je išla i do 120 dinara za kilogram, ali je intervenis­ano iz Robnih rezervi pa je cena te namirnice bila ograničena na 103 dinara.

Vlada Srbije donela je u martu 2020. Odluku o ograničenj­u visine cena osnovnih životnih namirnica, a na spisku su bile: brašno od pšenice, hleb, suncokreto­vo jestivo ulje, beli šećer, so, vodu, voće i povrće, testenine, sveže meso, mesne prerađevin­e, ribu, pasterizov­ano mleko, mleko u prahu, jogurt, jaja, dečja hrana.

 ??  ??
 ??  ?? Domaćinstv­o u proseku troši 2,7 litara ulja mesečno
Domaćinstv­o u proseku troši 2,7 litara ulja mesečno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia