Alo!

Zbog ljubavi prema golubovima bio loš ðak!

- M. M.

Predrag Živković Tozovac bio je srpski kompozitor, tekstopisa­c, pevač i harmonikaš, poznat po pesmama „Tražiću ljubav novu“, „Jesen u mom sokaku“, „Ti si me čekala“, „Ovamo Cigani“i drugima, a sve svoje hitove napisao je sam.

Rođen je 22. januara 1936. godine u Kraljevu, a od svoje 18. godine sve do smrti živeo je i radio u Beogradu. Talenat za muziku nasledio je od oca Svetozara, koji je u vreme Drugog svetskog rata bio harmonikaš poznat po nadimku Toza. Otuda potiče i njegov nadimak Tozovac.

Tozovac je od svoje desete godine nastupao na svadbama svirajući harmoniku. Nakon završene osnovne škole i gimnazije u rodnom Kraljevu, preselio se u Beograd gde je upisao Ekonomski fakultet.

Osim muzičkih instrumena­ta, Živković je posebno voleo golubove koje je čuvao tokom tinejdžers­kih dana. Zbog toga što je bio previše posvećen njihovom

odgajanju, bio je loš đak.

Ipak, ljubav za muzikom bila je jača od želje za sticanjem diplome ekonomiste, te se on, došavši u prestonicu, potpuno posvetio karijeri, a proslavio se i saradnjom sa pevačicom Silvanom Armenulić. Od 1965. godine snimio je više od 20 albuma i 30 singlova. Održao je brojne koncerte širom bivše Jugoslavij­e, ali i Evrope, Amerike, Kanade i Australije.

Povodom 60 godina „Radio Televizije Srbije“uručena mu je nagrada „Zlatni mikrofon“za poseban doprinos muzici, a 2012. dobio je posebno priznanje svog rodnog grada - Diplomu zaslužnog građanina Kraljeva.

Poslednji veliki koncert održao je 28. oktobra 2012. godine u „Sava centru“, gde je pred nekoliko hiljada svojih obožavalac­a pevao više od tri sata.

Tozovac se, gradeći uspešnu muzičku karijeru, našao i u ulogama televizijs­kog voditelja i glumca, te će ga publika pamtiti i po ulozi u filmu „Otpisani“.

„Bio je građanin sveta, nosio je barjak ljubavi i bio je moj saputnik u besanim noćima. Mali broj ljudi zna da je Tozovac patio od nesanice, kao uostalom i mnogi veliki umovi“KUM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia