Alo!

Ploèa na šporetu ko nova

-

Kečap za visok sjaj - Istisnite malo kečapa na komad pamučne tkanine i utrljajte ga na zarđale delove posuđa od mesinga ili bakra. Isperite ga mlakom vodom, obrišite peškirom i za nekoliko minuta ono će zablistati staim sjajem.

Zobena kaša za ribanje Spoj tople vode i zobene kaše je odličan piling za ruke, ali i pasta za uklanjanje tvrodkorni­h nečistoća s ruku. Posle diranja crnih i masnih mrlja, utrljajte ovu mešavinu u kožu pa dobro isperite.

Čiste vaze uz pirinač Gotovo je nemoguće detaljno

Crni čaj spas za alat - Skuvajte veću količinu crnog čaja, ohladite ga pa sipajte u plastičnu posudu u koju ćete potopiti baštenski alat na par sati.

Obrišite ga pamučnom krpom i uvidećete razliku.

Ali, nosite rukavice da vam ne ofarba nokte.

Glicerin uklanja vosak - Dosadni vosak na ivicama svećnjaka ili drvenim površinama možete prvo sklonite rukama, a potom na komad vate stavite glicerin i istrljajte mrlju.

Bez kamenca uz kiselu - Pamučnu krpicu umočite u mineralnu vodu i istrljajte prethodno oprane sudoperu i slavinu, a onda prebrišite suvom krpom. Kamencu koji se taložio,

Skrob protiv mrlja na tepihu - Potrebno je da kukuruzni skrob direktno stavite na mrlju koju imate na tepihu. Ostavite da deluje od 15 minuta do pola sata, potom istrljajte četkom pa usisajte.

Znate onaj lep osećaj pod prstima kod potpuno novih šporeta i drugih kuhinjskih uređaja? Sad to možete i sami da postignete uz pomoć jednostavn­og trika. Pre svega, treba dobro da očistite površinu uređaja, najbolje uz hidrogen i sodu bikarbonu. Kada sve temeljno očistite, nanesite vosak za automobil po instrukcij­ama koje se nalaze na ambalaži. Prvo lagani sloj nanesite sunđerom, a nakon toga ispolirajt­e papirnatim ubrusima. Ostaje samo da uživate u svom podmlađeno­m šporetu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia