Alo!

Roðen je francuski dragulj

-

Nije baš kao u pesmi, u maju, ali i početkom aprila u Holandiji sneg je čudo.

U „niskoj zemlji“, doduše, promena vremenskih doba u toku dana nije neuobičaje­na, čak i po nekoliko puta, međutim, da obeli u mesecu u kojem prosečno godišnje ima 0 (nula) snežnih dana...

A kad krenu da padaju snega bele zvezde, onda nema fudbala. Pokušavali su u Kerkradeu da se odupru vejavici, promenili su loptu (uzeli narandžast­u), čistili linije terena s veštačkom travom... Nije vredelo, meč druge lige Roda-almere, koji je počeo po suncu, u 67. minutu morao je da bude prekinut.

U malom gradu Bulonj sur Mer u Francuskoj rođen je Frank Riberi. Odrastao je u siromašnoj porodici, ali je zahvaljuju­ći velikoj ljubavi prema „bubamari“stigao do fudbalskih visina. Na teškom putu nije ga sprečila ni teška saobraćajn­a nesreća, koju je doživeo kao dvogodišnj­ak, zbog čega su mu ostala dva ogromna ožiljka na glavi, ali ni to što je morao da vodi brigu o mlađim članovima porodice.

Upornost i želja da uspe su se isplatili, pa je iz amaterskog kluba otišao u Mec, potom u turski Galatasara­j, a onda se vratio u domovinu, u Marselj. Život mu se preokrenuo 2007. kada je slavni Bajern odrešio kesu za njega. Sa Bavarcima je osvojio devet titula Bundeslige, ali i trofej Lige šampiona 2013. godine. Za francusku reprezenta­ciju je odigrao 81 utakmicu, postigao 16 golova i stigao do finala Mundijala 2006. Trenutno je član Fjorentine.

Legendarni Zinedin Zidan izjavio je da je Riberi dragulj francuskog fudbala.

 ??  ?? Sunce na početku duela
Meč Roda-almere je prekinut zbog vejavice
Sunce na početku duela Meč Roda-almere je prekinut zbog vejavice
 ??  ?? Frank Riberi, as Fjorentine
Frank Riberi, as Fjorentine
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia