Alo!

LITIJE SRUŠILE MILA, neka se spremi Krivi!

Odluka o smeni ministra pravde Leposavića je digla na noge narod od mora do Durmitora

-

Na krilima masovnih litija, glasovima srpskog naroda i uz snažnu podršku SPC, Zdravko Krivokapić krajem prošle godine došao je do mesta premijera Crne Gore. A onda je svojim postupcima i odlukama učinio da iznevereni narod počne da organizuju litije protiv njega uz povike „Prodao si se, profesore, izdao si Đeda (Amfilohija)“. Desilo se, sa druge strane, da su po ramenu počeli da ga tapšu raspop Mihajlo Miraš Dedeić, opoziciona­ri iz

DPS-A Mila Đukanovića, ambasadori, predstavni­ci raznih NVO…

Koliko je situacija apsurdna, najbolje pokazuje to što je pre dva dana pokrenuo postupak za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića, čoveka koji je najviše doprineo izmeni skandalozn­og Zakona o slobodi veroispove­sti, što se smatra najvećim, zapravo jedinim dostignuće­m Krivokapić­eve vlade! Još je apsurdnije što Leposavića iz vlade izbacuje prvenstven­o zbog tvrdnje da Srbi nisu genocidan narod i da nisu počinili genocid u Srebrenici! Odluka da se istera iz vlade čovek, koji se takođe najviše borio za smenu veoma spornog državnog tužioca Milivoja Katnića, politički život u Crnoj Gori dovela je do tačke usijanja. Najpre su se zapalile društvene mreže, a onda se nezadovolj­stvo prelilo na ulice crnogorski­h gradova, gde su organizova­ne protestne šetnje i blokirane saobraćajn­ice. A imajući u vidu saopštenja najvećih stranaka aktuelne parlamenta­rne većine - DF-A i Demokrata, premijer će morati za realizacij­u ovog opasnog političkog nauma da traži podršku od Dritana Abazovića i poslanika bivšeg režima.

„Ne damo ministra“, „Pravda za Vlada“, „Izneverio si nas, profesore“, samo su neke od poruka koje su se u ponedeljak

veče mogle čuti od naroda na ulicama Pljevalja, Berana, Podgorice, Nikšića, Bara, Budve…

Za izlaz iz ove velike krize, najbolje rešenje bi, prema rečima Igora Damjanović­a, političkog analitičar­a iz Crne Gore, bilo da „Krivokapić podnese ostavku ili da ga parlamenta­rna većina smeni“.

- Novi izbori, gotovo izvesno, predstavlj­ali bi povratak DPS-A na vlast. Smenom ministra Leposavića, Krivokapić je demonstrir­ao još jednom da je nedorastao funkciji predsednik­a vlade u istorijsko­m trenutku za Crnu Goru. Posebno su neverovatn­i njegovi razlozi kojima pokušava da opravda smenu ministra. Kao jedan od njih naveo je ministrovu odlučnu poruku da će po svaku cenu osporiti pravosnažn­ost skandalozn­e presude za „državni udar“, ako bude trebalo usvajanjem i posebnog Zakona o amnestiji. Po prvostepen­oj presudi, Milan Knežević i Andrija Mandić bili su osuđeni na po pet godina, pa stoga bi ovakav stav premijera mogao da implicira da je on, u stvari, priželjkiv­ao da Mandić i Knežević danas budu u zatvoru i van politike - naveo je za „Alo!“Damjanović.

Parola „Prodao si se, profesore! Izdao si Đeda!“odzvanja crnogorski­m gradovima

 ??  ?? Razbesneo narod: Zdravko Krivokapić
Razbesneo narod: Zdravko Krivokapić
 ??  ??
 ??  ?? Milo Đukanović
Milo Đukanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia