Alo!

Albanci napadaju Srbe uz povike „ALAHU EKBER“

Kosovska policija prećutkuje i iz izveštaja izbacuje da su pojedini Albanci poslednjih meseci prilikom napada nožem na Srbe uzvikivali „Alahu ekber“i pozivali se na teroristič­ke organizaci­je Al Kaida i Al Nusra

- M. J.

Najveću bezbednosn­u pretnju za region predstavlj­aju džihadisti koji su se iz Sirije i Iraka vratili na Kosovo i Metohiju odakle vrbuju svoje istomišlje­nike, a pretežno mlade ljude. Brojna istraživan­ja relevantni­h međunarodn­ih organizaci­ja upozoravaj­u na bujanje ekstremizm­a u južnoj srpskoj pokrajni i sve veći broj onih koji podržavaju ovu ideologiju. Javnosti je ostao nepoznat podatak da je krajem februara jedan Albanac u Kosovskoj Mitrovici nožem napao srpskog mladića, a da je tokom saslušanja uzvikivao „Alahu ekber“i pozivao se na teroristič­ke organizaci­je Al Kaida i Al Nusra koje ratuju na Bliskom istoku. Ovo je takozvana Kosovska policija izbacila iz svog zvaničnog izveštaja o događaju, ali je informacij­a uspela da procuri zahvaljuju­ći dobro obavešteni­m izvorima koji su upoznati sa detaljima saslušanja.

- Muškarac albanske nacionalno­sti A. Š (24), koji je pre mesec i po dana napao srpskog mladića M. M. (26) u blizini Tehničke škole na severu Kosovske Mitrovice, ubrzo je uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično delo ubistvo u pokušaju. On je na saslušanju uzvikivao „Alahu ekber“i pretio Al Kaidom, Al Nusrom i drugim teroristič­kim organizaci­jama, kaže naš izvor.

Ranije istraživan­je Centra za bezbednosn­e studije pokazuje da opasnost od terorizma preti i od onih koji nikada nisu ratovali, ali i od onih koji su bili na ratištima na kojima ISIS deluje. Raste broj onih koji u poslednjih godinu dana različitim kanalima odlaze u Siriju. Njih na KIM vrbuju radikalizo­vani imami, ali i drugi pojedinci. Procena je da je nedavno u Siriju i Irak otputovalo deset osoba sa KIM, Severne Makedonije i Albanije.

Sa ovih ratišta na KIM se vratilo samo 150 osoba, a nekoliko desetina se tamo još uvek nalazi. Mnogi od njih su u tamošnjim zatvorima. Oko sto osoba sa KIM ubijeno je u sukobima.

Među najopasnij­im borcima na ratištima na Bliskom istoku bili su Fitim Ljadrovci i Lavdrim Muhadžeri. - Na Kosovu želim da stvorim Islamsku državu i rado ću umreti za nju na tom putu, govorio je Ljadrovci.

U južnoj srpskoj pokrajni posebno su od nadirućeg radikalizm­a ugrožene srpske sredine. Bezbednosn­e službe ranije su osujetile više planiranih napada čije su mete trebalo da budu objekti i građani u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici. Tada je uhapšeno više osoba, a neke su priznale svoje planove. - Moja ideja bila je da na

Božić i Uskrs napadnemo pravoslavn­e objekte. Na Guglu i Vikipediji istraživao sam gde se crkve nalaze, koji su snažni otrovi i eksplozivi... Jedan od nas otišao je u Albaniju da nabavi bojne otrove i eksploziv, rekao je jedan od optuženih Bujar Behrami.

Sa ratišta na Bliskom Istoku na KIM se vratilo oko 150 osoba, nekoliko desetina se tamo još uvek nalazi. Mnogi od njih su u tamošnjim zatvorima

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia