Alo!

Tragedija u Osijeku: Oduzeli majci bebu, dete umrlo za mesec dana!

Jedna od pacijentki­nja Kliničkog centra opisala muke kroz koje je prošla dok se lečila od korone. Direktorka Sebija Izetbegovi­ć, žena Bakira Izetbegovi­ća, na meti je kritika zbog stravičnih uslova u bolnici

- EKIPA ALO! E. A.

Ostavili su me na opservacij­i dve noći jer je moj test bio izgubljen. Nisam za to vreme videla nijednog lekara

Sarajka Nena Ajanović zarazila se koronom prošle godine. U Fejsbuk grupi „Kolektivna tužba protiv KCUS“opisala je svoja dramatična iskustva dok je ležala u Klinici za plućne bolesti „Podhrastov­i“pri Kliničkom centru Univerzite­ta u Sarajevu (KCUS), čiji direktor je Sebija Izetbegovi­ć, supruga Bakira Izetbegovi­ća, člana Predsedniš­tva BIH. Nenina priča je jeziva.

Njene muke su započele odmah po prijemu u bolnicu.

- Ostavili su me na opservacij­i dve noći jer je moj test bio izgubljen. Nisam za to vreme videla nijednog lekara. Videla sam ženu koja je tri sata držana mrtva u sobi,

Nekoliko sati pre nego što je na odeljenju intenzivne nege dečje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu borbu za život izgubila dvoipogodi­šnja devojčica, čiji je slučaj na noge digao ceo region, u sobi doma „Klasje“u Osijeku u prvim satima Uskrsa u kolevci je preminula devojčica koja bi za nekoliko dana napunila dva meseca. Centar za socijalni rad je dete nakon rođenja odvojio od biološke majke a da niko nije prišao. Znam da su rodbini mnogo kasnije rekli da je preminula - počela je Nena svoju ispovest za „Avaz“.

- Jednog dana nismo dobili ručak. Zamislite da ste ozbiljan plućni bolesnik, a da nemate šta da jedete. U šest sati i predao na čuvanje u dom, gde je umrlo.

Po nalogu Županijsko­ga državnog tužilaštva u Osijeku obavljena je obdukcija. Preliminar­no, sumnja se da je beba umrla od upale pluća.

- Oduzeli su mi dete da mu ne naštetim, a umrlo je u njihovim rukama - kaže majka bebe.

Devojčica je oduzeta majci mesec i po posle preuranjen­og ustala sam i napravila nered u hodniku, jer sam bila mnogo mlađa u poređenju s ostalima. Tupo su me pogledali i rekli da nemaju pojma gde nam je ručak. Samo su nam bacili kesice jogurta - nastavlja ova Sarajka.

Kako je dodala, problem je predstavlj­ala i dostava hrane koju joj je donosila porodica.

- Meni bi moja porodica mogla da dostavi hranu do 11 ujutru, a ja bih to dobila u 10 sati uveče - opisuje Nena grozan odnos prema pacijentim­a.

Kao jedan od najvažniji­h detalja tog „lečenja“, dodala je da je puštena iz bolnice desetog dana, jer su joj rekli da su joj pluća bolje.

- Tek kad sam videla otpusnu listu, shvatila sam da sam i dalje pozitivna i tu porođaja 11. februara ove godine, a nakon nepunih mesec dana, 8. marta, iz bolnice je premeštena na odeljenje neonatolog­ije Centra „Klasje“. Prema odluci Centra za socijalni rad, beba je izdvojena jer se smatralo da za nju postoji opasnost zbog neuredne terapije za dijabetes majke, ali i rizičnih faktora samog deteta.

- Kao glavni razlog su naveli odlazak supruge iz bolnice na počinje moj pakao. Astma, dijareja, hitni pozivi na koji ne žele da dođu, ali vas slušaju i daju savete jer ste pozitivni. Moja vera i borba i strah da ću tamo umreti ako sačekam da se pojave na vratima izvukli su me iz tog pakla - objasnila je Nena, zaključivš­i priču rečima od kojih se diže kosa na glavi:

- Ako ikada budem morala da koraknem napred i javno ispričam svoju priču, vrlo rado ću to učiniti. Kad sam otišla, medicinski tehničar je stao iza mene i samo tiho progovorio kroz zube: „Beži, Neno, koliko te noge nose, trči, Neno, iz ovog pakla“. vlastitu odgovornos­t i to su smatrali nemarnim ponašanjem koje bi moglo da ugrozi život deteta. Ona je to učinila zato što kod kuće imamo još šestoro dece, a zbog posla ne mogu sve vreme da brinem o njima - rekao je otac.

Inače, ni on ni majka ne kriju da im je Centar i pre privremeno oduzimao neko od dece, ali od 2017. svi žive zajedno.

NENA AJANOVIĆ

 ??  ?? Sebija Izetbegovi­ć
Sebija Izetbegovi­ć
 ??  ??
 ?? FOTO: PROFIMEDIA.RS ??
FOTO: PROFIMEDIA.RS
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia