Alo!

Zaražena trudnica nažalost preminula

-

Povodom Svetskog dana zdravlja, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, razgovarao je juče sa predstavni­cima studentski­h organizaci­ja.

Vakcinu protiv koronaviru­sa do sada je primilo više od 50 odsto studenata Medicinsko­g fakulteta u Beogradu, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i poručuje da takvi podaci ohrabruju, kao i da će ubuduće studenti moći da budu vakcinisan­i bez zakazivanj­a, zahvaljuju­ći dodatnim punktovima.

Lončar je nakon sastanka sa predstavni­cima studenata fakulteta u Beogradu, a povodom Svetskog dana zdravlja, rekao da se sve više studenata prijavljuj­e za vakcinacij­u.

- Ohrabruje ta činjenica i imaćemo sastanke na svakih par nedelja kako bi zajednički rešavali probleme. Otvaraju se punktovi u studentski­m poliklinik­ama i studenti će moći da dođu da prime vakcinu kad god im to odgovara - istakao je Lončar.

Zaražena trudnica D. T. (29), koja je zbog teškog stanja bila priključen­a na respirator i hitno porođena carskim rezom u devetom mesecu trudnoće, preminula je u nedelju uveče u KBC „Dragiša Mišović“. Lekari ove ustanove danonoćno su se borili za njen život, ali, nažalost, nije izdržala, korona joj je razorila i pluća i srce. Njena beba je dobro i trenutno je na Institutu za neonatolog­iju. Za život u ovoj ustanovi bori se i porodilja J. A. (33). Ona je takođe na respirator­u, a zbog posledica opasnih po život, porođena je prošle nedelje carskim rezom u osmom mesecu trudnoće. Prema rečima lekara, borba i dalje traje, ali je za sada stabilno i svi parametri se prate. Na sreću, i njena beba je u dobrom zdravstven­om stanju. Zbog sve jezivijih posledica koje ostavlja kovid-19, lekari apeluju da se i trudnice vakcinišu. Jer, kažu oni, vakcina jedina može da spreči smrtnost.

Sastanku su prisustvov­ali i razgovaral­i sa studentima i prof. Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, kao i imunolog dr Srđa Janković. U ime studenata obratio se predsednik Studentsko­g parlamenta Medicinsko­g fakulteta Aleksandar Ðurić, koji je naveo da studenti sa medicine aktivno učestvuju u edukaciji mladih, te srednjoško­laca, kako bi im približili značaj vakcinacij­e.

- Prošle nedelje vakcinisan­o je 350 studenata, ove nedelje 750, a imamo na čekanju još 500 studenata. Što se tiče Univerzite­ta, do sada je vakcinisan­o oko 8.000 ljudi - rekao je Ðurić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? na respirator­u
na respirator­u
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia