Alo!

Banke haračlije ponovo mučki na narod udarile Plaćajte digitalno, tako je jeftinije!

- S. Đ.

Poslednjih dana mnogi građani su neprijatno iznenađeni kada su dobili obaveštenj­a o poskupljen­ju pojedinih bankarskih usluga. To su, kako tvrde, drastična povećanja jer se kreću od 10 pa čak do 100 odsto.

Banke su klijente o novim tarifama za održavanje računa, isplatu gotovine, SMS obaveštenj­a, zatim za korišćenje bankomata, ali i za druge uobičajene svakodnevn­e bankarske usluge, kao i pojedine digitalne usluge, obavestili preko interneta i mejlom.

Građani su, osim drastičnog rasta cena bankarskih usluga, iznenađeni i uvođenjem novih tarifa koje treba da plate, među kojima je i naknada za održavanje deviznog računa, koja nikada nije postojala, ili naknada za izvršenje trajnog naloga.

Uvedena je i naplata plaćanja elektronsk­im putem, dok se do sada naplaćival­o samo izvršenje plaćanja na šalteru.

U pojedinim bankama vođenje platnog i ostalih dinarskih računa košta oko 200 dinara, dok je minimalna naknada za isplatu keša korišćenje­m platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke, 200 dinara ili za 50 dinara veća. Za SMS obaveštenj­e tokom meseca umesto 70 dinara sada je potrebno 100 dinara, dok je usluga za zamenu kartice ako je ukradena ili izgubljena povećana gotovo 70 odsto i umesto 300 košta 500 dinara.

Naknada za upit stanja na bankomatu uz pomoć kreditne kartice naplaćuje se 40 dinara, dok će uvedena naplata izvršenja trajnog naloga, porodicu koja ima pet trajnih naloga, koštati dodatnih 900 dinara godišnje.

Izdavanje izvoda kod pojedinih banaka poskupelo je čak 100 odsto, dok je izdavanje čekova skuplje 75 odsto.

Za održavanje deviznih računa, koje je dosad bilo besplatno, pojedine banke će od sada naplaćivat­i 120 dinara mesečno ili 1.440 dinara godišnje po računu.

Zanimljivo je da su neke banke uvele i naknadu za transakcij­u plaćanja na rate, odnosno naplaćivać­e 50 dinara mesečno po transakcij­i za plaćanje na rate karticama.

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS), kaže za „Alo!“da su pojedine banke napravile korekcije cena za pojedine bankarske usluge, kako bi klijente što više preusmeril­e da te usluge umesto fizički koriste digitalno jer tako štede i vreme i novac. On ističe da fizičko plaćanje po nalogu košta 50 dinara, dok preko mobilnih aplikacija klijenti u paketu plaćanje više naloga imaju za 100, 200, 300 ili 400 dinara, ili je digitalno ta cena po nalogu 10 dinara.

- Oko 30 minuta nam je potrebno samo da odemo do ekspozitur­e, a koliko se još zadržimo dok plaćamo, pa povratak nazad, to naravno više košta nego digitalni način plaćanja rekao je Vasić.

 ??  ?? Usluga za zamenu ukradene ili izgubljene kartice skočila sa 300 na 500 dinara
Usluga za zamenu ukradene ili izgubljene kartice skočila sa 300 na 500 dinara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia