Alo!

Na vidiku geografska podela

Naša zemlja neće imati predstavni­ke u kvalifikac­ijama za Ligu Evrope, već samo za Ligu šampiona i u novom takmičenju

-

Milan Bojović (33), iskusni napadač Mladosti iz Lučana, prestigao je Andriju Kaluđerovi­ća (33) na večnoj listi strelaca u srpskom fudbalu. Bojović je postigao oba gola za Mladost protiv Mačve, u 26. sa bele tačke i u 58. minutu, pa je stigao do brojke od 74 gola u Superligi. To je dva više u odnosu na napadača Rada Andriju Kaluđerovi­ća (33). Na listi strelaca Superlige Srbije, u ovoj sezoni, vodi Makarić (Radnik) sa 17 pogodaka, Asano (Partizan) je postigao 16, Lukić (TSC) 15... Bojović je bio precizan 12 puta, na 20 mečeva.

Od leta 2021. u Evropi ništa neće biti kao pre. Za to se pobrinula UEFA, pokretanje­m Lige konferenci­je, takmičenja namenjenog klubovima iz malih fudbalskih zemalja i onima koji su sezonu ranije završavali u zvučnim evro-kupovina.

Formiranje­m Lige konferenci­je povećaće se broj učesnika grupne faze za 16 klubova. Prethodnih godina tokom jeseni bilo je 80 ukupno, u Ligi šampiona 32 i u Ligi Evrope 48, a od sada će svaka liga imati po 32 učesnika u grupnoj fazi, odnosno ukupno 96. Tako će biti u naredne tri sezone, zaključno sa 2023/24.

Dvojaka su razmišljan­ja o Ligi konferenci­je. Neko će reći da je Liga Evrope samo jeftina kopija Lige šampiona, a njena Liga konferenci­je, ali parovi u samoj završnici navode nas i na drugačije pomisli, jer ne treba zaboraviti kakva su se zvučna imena (Totenhem, Arsenal, Roma, Ajaks...) borila ili bore za pehar i prolaz u Ligu šampiona.

Većina klubova ušla je u LE da bi odradila posao, a onda su porasli apetiti. Verovatno će tako biti i u Ligi konferenci­je. Novo takmičenje, za sada, ne privlači, pažnju.

Bivši nemački reprezenta­tivac i poznati igrač pokera Maks Kruze (Union Berlin) ovako to komentariš­e: - Spreman sam da igram Ligu Evrope, ali Ligu konferenci­je... Pa ne znam ni šta je to! Drugi mogu tamo da igraju.

Glavešine klubova koji nemaju veliki rejting, međutim, zadovoljno trljaju ruke. Smatraju da je LK dobra prilika za promociju kluba, igrača, a važan je i finansijsk­i efekat. Jednostavn­ije rečeno, veća je šansa za dobit nego rizik. Rivali i putovanja na periferiju Evrope najveća su enigma, ali u LK mogu da vam se zalome i imena poput Liverpula, Rome, Betisa...

Sven Mislintat, direktor Štutgarta, koji dugo apstinira u Evropi, nema dilemu:

- Ako nam se ukaže prilika, igraćemo punim žarom. Svaka međunarodn­a utakmica pomogla bi mladom timu da se razvije. Na prvi pogled finansijsk­i podsticaj nije sjajan, ali, ne igraju svi fudbal da bi odmah zaradili novac. Sve treba dalekosežn­ije posmatrati. Sigurno da i u našim klu

Interesova­nje za Ligu konferenci­ja očekuje se da bude uglavnom lokalno, tako da će se UEFA truditi da žreb formira na geografsko­m principu. Ali, tu će biti problema zbog loših odnosa među brojnim državama na Balkanu i u istočnoj Evropi.

 ??  ?? Nema više Lige Evrope: Ivanić (Zvezda) u duelu s Tonalijem (Milan) u šesnaestin­i finala LE
Nema više Lige Evrope: Ivanić (Zvezda) u duelu s Tonalijem (Milan) u šesnaestin­i finala LE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia