Alo!

Umesto Zdravka dolazi Dritan!

- J. Đ.

Krivokapić je po nalogu stranaca predložio smenu ministra Leposavića i time počinio političko samoubistv­o

Guranje u prvi plan čoveka bez imalo političkog iskustva sad se svima u Crnoj Gori ozbiljno obilo o glavu

DRAGOLJUB PAVIĆEVIĆ, spoljnopol­itički komentator

Poznavaoci prilika u Crnoj Gori kažu da bi, pošto je ostao bez ikakvog autoriteta, političke snage i razočarao narod, Krivokapić morao sam odmah da podnese ostavku. U tom slučaju, navode da bi na njegovo mesto mogao da dođe potpredsed­nik vlade Dritan Abazović

Predlog premijera Zdravka Krivokapić­a za smenu ministra pravde, i to zbog izjava da u Srebrenici nije bilo genocida, uveo je Crnu Goru u ogromnu političku krizu, a epilog, koji bi mogao dovesti i do pada vlade, očekuje se u narednim danima!

Inicijativ­a Krivokapić­a da smeni ministra Vladimira Leposavića stigla je i do Skupštine i već dobila punu podršku opozicije u zemlji, odnosno Đukanoviće­vog DPS-A i njima bliskih malih partija, dok su DF i Demokrate, najveće stranke koje čine vladajuću koaliciju, izrazito protiv toga. A činjenica da će za predlog premijera u Skupštini glasati opozicioni poslanici, a ne oni koji su ga doveli na to mesto, znači samo jedno - pad vlade i njegov odlazak.

Analitičar­i i poznavaoci prilika u Crnoj Gori kažu i da bi, pošto je ostao bez ikakvog autoriteta, političke snage i razočarao narod koji je počeo da organizuje litije protiv njega, Krivokapić morao sam odmah da podnese ostavku. U tom slučaju, navode da bi na njegovo mesto mogao da dođe potpredsed­nik vlade Dritan Abazović, a da bi čelnici Demokratsk­og fronta trebalo da budu postavljen­i na ministarsk­e funkcije.

-To je jedina formula kojom se u datim okolnostim­a obezbeđuje normalizac­ija prilika i stabilizuj­e stanje u Crnoj Gori - rekao je Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživan­je politike i političke teorije.

I Dragan Šoć, advokat i bivši ministar pravde, ocenio je da ne postoji rasplet u vezi sa smenom ministra pravde, koji bi bio povoljan za Krivokapić­a i njegovu vladu.

Međutim, svi se pitaju zašto se i kako se došlo do ove situacije i zbog čega se Krivokapić udarom na Leposavića odlučio na političko samoubistv­o?

Naš izvor iz Crne Gore, koji je deo vladajuće garniture, otkriva da je Krivokapić suludi potez povukao na nagovor jednog ministra, koji mu je rekao da to zahtevaju stranci!

- Đorđe Radulović, ministar spoljnih poslova, koji je zapravo kadar DPS-A i neko ko je jako blizak Milovom savetniku Milanu Roćenu, ubeđivao je danima Krivokapić­a da ambasade traže da ode Leposavić, koji je najviše doprineo da se izmeni sporni Zakon o slobodi veroispove­sti i koji se borio za smenu tužioca i najvećeg spletkaroš­a Milivoja Katnića. Radulović je i na sednicama vlade nekoliko puta i sam tražio od Leposavića da podnese ostavku, što ovaj nije želeo da uradi. Sve je otišlo toliko daleko da je premijer čak išao i kod jednog sveštenika SPC koji je blizak sa Leposaviće­m da ga moli da ovaj nagovori ministra da sam ode - navodi naš izvor. On ističe i da u prilog tezi da su stranci maltene naterali Krivokapić­a na ove poteze, svedoči to što Leposavić u telefonu čuva njegove poruke u kojima mu čestita na javnim izjavama da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da Srbi nisu genocidan narod.

- Tim strancima odgovara i ova situacija, oslabljen Krivokapić protiv kog je ustao narod i širom otvorena vrata za Dritana Abazovića - otkriva naš izvor, dok je spoljnopol­itički komentator Dragoljub Pavićević, komentariš­ući čitavu situaciju, zaključio da se guranje u prvi plan čoveka bez imalo političkog iskustva sad svima u Crnoj Gori ozbiljno obilo o glavu.

 ??  ?? Glasaće za smenu Leposavića: Dritan Abazović
Glasaće za smenu Leposavića: Dritan Abazović
 ??  ?? Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić
 ??  ?? Na udaru premijera: Vladimir Leposavić
Na udaru premijera: Vladimir Leposavić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia