Alo!

IZA PRIČE O LJU NAMUČENI

- PIŠE: MARIJANA SAVIĆ

Desetine pasa koji žive u užasnim uslovima, kolju se i neretko završe raskrvavlj­eni - ovo je svakodnevn­a scena u dvorištu nadomak Beograda. Gazdarica kuće, iz navodne ljubavi prema životinjam­a, sa svih strana dovodi, a onda neuslovno drži ko zna koliko kučića. Strahota je još veća jer joj u tome pomaže bivši muž koji menja čipove i pse „prevodi“na njeno ime!

Beograđank­a Dragana Milošević preživela je pakao nakon što se njen dugogodišn­ji ljubimac izgubio. Kako kaže za Alo! otkrivanje nelegalnog azila ostavilo je u šoku!

- Nestao nam je pas kojeg smo čuvali godinama. Sve smo uradili da ga nađemo jer nam je bio jako važan. Krenuli smo da se raspitujem­o u što većim krugovima gde bi mogao da bude, a onda smo postepeno počeli da otkrivamo jezive detalje - počinje Dragana svoju priču za Alo!. Kako kaže, otkrila je razrađeni način nelegalnog oduzimanja, prisvajanj­a i čuvanja pasa u strašnim uslovima. - Saznala sam da na Vidikovcu starija žena sakuplja pse, tako što ih namami, a onda i nelegalno „udomi“. U tome joj pomaže bivši suprug, veterinar, koji u svojoj ordinaciji menja čipove pasa, pa ih protivzako­nito prevodi na njeno ime i tako oni postaju njeno vlasništvo - objašnjava Dragana. Kada je pretpostav­ila da je ovako nestao njen pas, obišla je lokacije na koje su je sugrađani uputili i otkrila pravi životinjsk­i pakao. - Otišla sam na mesto gde su mi rekli da mogu pronaći psa, a onda sam otkrila da je u njenom stanu čak oko 30 životinja! I to nije sve! Takvih azila ima na više lokacija! Svako ko se javi u želji da udomi životinju, bude odbijen jer sve uzimaju oni - priča Dragana. Pored nelegalnog prisvajanj­a, kaže Dragana, posebno su uznemiruju­ći uslovi u kojima životinje žive. - U jednom od tih azila, u Farkaždinu, otkrila sam gomilu životinja u strašnim uslovima. Oni su utamničeni, zatvoreni, slabo hranjeni, bez ikakve brige, jedva preživljav­aju. Kada sam probala da uđem, nekada pitomi psi su bili agresivne životinje koje su me odmah napale. Tada sam dobila ozbiljne povrede noge koje sada saniram - govori Dragana. Dragana, kaže, noćima nije mogla da zaspi zbog tih prizora.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia