Alo!

ZATVORENIC­I UMIRU KAO POKOŠENI

Šta se zaista događa iza zatvorskih vrata i koji su pravi uzroci smrti

- PIŠE: EKIPA ALO!

Pet zatvorenik­a preminulo je za četiri meseca u zagrebačko­m zatvoru Remetinec, pa se postavlja pitanje šta se tamo zaista događa, pišu hrvatski mediji.

Posebno uznemirava činjenica da su čak trojica bili mlađi od 40 godina, a prema nezvanični­m saznanjima novinara hrvatskog portala „24 sata“, broj zatvorenik­a u toj ustanovi daleko je veći od kapaciteta zatvora.

Tamo trenutno kaznu izdržava oko 800 zatvorenik­a i zatvorenic­a, navodi se u tekstu, a o uslovima u kojima borave govori i informacij­a da je jedno skladište nedavno adaptirano u ćeliju u kojoj je smešteno 19 zatvorenic­a s jednim čučavcem.

Osim nedostatka prostora, veliki problem je i manjak zaposlenih. U Remetincu nedostaje pravosudni­h policajaca, ali i medicinski­h sestara. Zbog toga

policajci moraju da dele terapije zatvorenic­ima, a deo njih odbija da to čini jer smatraju da za to nisu edukovani.

Mediji su izvestili i da bi uzrok smrti osuđenika koji je preminuo 1. maja trebalo da bude poznat tek nakon što se obavi obdukcija, ali iz ministarst­va pravosuđa su potvrdili da na telu nisu utvrđeni znakovi nasilja. Zatvorenik Ivica R. (39) umro je 25. marta, samo

dan nakon što je primljen na izdržavanj­e kazne. Ujutru nije bio na prebrojava­nju zatvorenik­a, navodno mu je pozlilo, a lekar Hitne pomoći koji je stigao na lice mesta mogao je samo da konstatuje smrt.

Stjepan Pavletić (79) preminuo je 17. februara u bolnici, dan nakon što je stigao u zatvor. Sredinom januara, u Remetincu je umro 36-godišnji Dalibor M. Za njega se tvrdi da je

preminuo navodno zbog zloupotreb­e „heptanona“. Još jedan zatvorenik pao je u komu, ali su lekari uspeli da mu spase život. Mediji pominju i da je 24. decembra prošle godine u zatvoru pozlilo dvadesetse­dmogodišnj­em Mirsadu Šečiću. Hitno je prevezen u bolnicu gde je nakon dva dana preminuo. Prema pisanju hrvatskih medija, zabrinjava­juće stanje u ovom zatvoru, koje je ujedno slika svih kaznenih ustanova u zemlji, trebalo bi da bude alarm vlastima da se pokrenu i reše nagomilane probleme.

 ??  ??
 ??  ?? Čak trojica preminulih bila su mlađa od 40 godina
Čak trojica preminulih bila su mlađa od 40 godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia