Alo!

OVDE NI MRTVI SRBI NISU MOGLI DA BUDU SRBI!

I zato sa ovog mesta još jednom poručujem - novi Jasenovci i nove Oluje neće se dogoditi našem narodu, poručio je šef države

-

ŽIVEĆE SRPSKI NAROD UPRKOS SVEMU Aleksandar Vučić

PIŠE: EKIPA ALO!

Sećanje i priča o zločinu jedini je način da se taj zločin ne ponovi, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Donjoj Gradini i dodao da je bio tamo da bi pokazao poštovanje za žrtve, ali i da se stradanje Srba više ne bi ponovilo.

- Teško je ne ostati nem nad ovim kostima nabijenim u plitku zemlju, ne osetiti nemoć nad zločinom nad celim jednim narodom i verom. Zločinom istrebljen­ja, sistemskim i konačnim, smišljenim zbog teorije tla i krvi i ubeđenja da neko ima pravo na život, a neko ne - rekao je Vučić.

Da niko, kazao je, više nikada ne izgovori nešto kao fra Dionizije Juričev, šef verskog odseka ustaške vlade, pre 80 godina, koji je rekao da u NDH ne može niko više da živi osim Hrvata, i da je dao da se „očisti od pileta do starca“jer nije greh ubiti ni dete od sedam godina, a da on sam nekad „tamani sve do kolevke“.

- „Sve do kolevke“bila je politika države koja je nastala i trajala na jednoj ideji - da Srba više ne bude. Tako masovan zločin, zdušno ubijanje, oduševljen­je kojim je pogrom sproveden, danas je teško shvatiti. Deluje kao strašna priča pred spavanje, kao nešto nemoguće, a - dogodilo se, ovde, u Jasenovcu, Jadovnu, Pagu, Prebilovcu… naveo je Vučić i podsetio da tada ubiti Srbina zvanično nije bio greh, već preka potreba. - Takva dehumaniza­cija nije nigde zabeležena, pa ni u Nemačkoj, gde su ubijani Jevreji, a ovde Jevreji, Romi, a najviše Srbi. Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi - istakao je predsednik Srbije i poručio da ne smemo da pristanemo na ćutanje koje bi prouzrokov­alo nove logore i nove kosti.

- I zato sa ovog mesta još jednom poručujem - novi Jasenovci i nove „Oluje“neće se dogoditi našem narodu i to im danas poručuje mala, nevelika, ali ponosnija, snažnija i dostojanst­venija Srbija nego što je bila u prethodnih 30 godina - kazao je on. Takođe, naglasio je da su Srbi na

cija koja je najviše stradala na ovim prostorima, ali da nam to niko neće priznati, ni u Evropi, ni regionu, niti u svetu.

Predsednik Srbije je rekao da mi moramo da osudimo zločine činjene u naše ime i da se po tome razlikujem­o od licemera, kao i da je u tome naša snaga. Vučić je poručio da od drugih treba isto tako da očekujemo da osude zločine, kao i da mi ne smemo više nikada da ponovimo zlodela nad bilo kim, ali i da moramo da sprečimo druge da ostvare takve naume.

Vučić je rekao da je u Kozarskoj Dubici prvi mladić stasao za vojsku tek 1952. godine, pošto su svi stariji od 15 godina bili pobijeni.

- Eto kakav je zločin počinjen nad našim narodom. Naš narod je ipak preživeo i zbog vas koji ste ovde ostavili kosti. Nikada vas nećemo zaboraviti niti dozvoliti da se to ponovi. Živeće srpski narod uprkos svemu - poručio je Vučić.

 ??  ?? „Sve do kolevke“bila je politika države koja je nastala i trajala na jednoj ideji - da Srba više ne bude.
„Sve do kolevke“bila je politika države koja je nastala i trajala na jednoj ideji - da Srba više ne bude.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia