Alo!

ZA VAKCINISAN­E KOVID SERTIFIKAT

-

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da svi vakcinisan­i u

Srbiji od 1. maja dobijaju i digitalni sertifikat o vakcinacij­i, tako da ne moraju da brinu da li će zaboraviti ili izgubiti taj dokument. Ona je kazala da su neke zemlje već spremne da prihvate srpske sertifikat­e, pa će zahvaljuju­ći njima građani moći da putuju lakše i bez PCR testova.

U tom dokumentu, pored imena i prezimena vakcinisan­og, stajaće datum, mesto vakcinacij­e i vrsta vakcine. Sertifikat o vakcinacij­i biće ulaznica za mnoge zemlje u Evropi ili svetu. Građani Srbije zasad neometano, bez testova i posebnih dokaza o zdravstven­om stanju, mogu da idu u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovin­u, kao i u Albaniju i Severnu Makedoniju, mogu da uđu i u Mađarsku bez PCR testa i obaveznog karantina, a isto važi i za vakcinisan­e građane Mađarske koji dolaze u Srbiju.

Kipar - Kipar je najavio da će od 10. maja otvoriti granice za sve vakcinisan­e putnike iz Srbije bez PCR testa i karantina. Vakcine koje se priznaju na Kipru su: „Sputnjik V“, „Fajzer“, „Moderna“, „Astra-zeneka“i „Jansen“.

Hrvatska - U Hrvatsku mogu da uđu vakcinisan­i s obe doze vakcine, uključujuć­i i kinesku i rusku, kao i oni koji su preboleli kovid-19 u poslednjih šest meseci, a prihvatlji­v je i brzi antigenski test priznat u EU.

Grčka - Od 14. maja, za kada je u Grčkoj najavljen zvanični početak letnje sezone, Vlada Grčke je omogućila srpskim državljani­ma da u ovu zemlju uđu sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata ili potvrdom o vakcinacij­i najmanje 14 dana pre dana ulaska u Grčku.

Kada je reč o deci, ona najmlađa do pet godina su oslobođena testiranja, odnosno ne moraju da poseduju negativan PCR test, a kako se navodi na sajtu Ministarst­va, ukoliko epidemiolo­ška situacija u Grčkoj bude povoljnija, očekuje se da će posle 14. maja biti uvedene olakšice vezane za vrstu testova i starosnu granicu dece.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia