Alo!

Basne o komunizmu

-

Slavenka Drakulić

Izdavač: Rende

Ukratko: Neobična knjiga u kojoj autorka piše o propasti komunizma kroz usta životinja. U šest basni glavni junaci iz „životinjsk­og“ugla govore o bivšim komunistič­kim zemljama. Tako se miš koji živi u ormaru Muzeja komunizma bavi Čehoslovač­kom, za Albaniju je zadužen gavran koji je prisustvov­ao samoubistv­u premijera, dok mačka generala Jaruzelsko­g pripoveda o njegovim dilemama u vezi sa uvođenjem vanrednog stanja u Poljskoj.

Citat: Smatraju me Generalovo­m mezimicom, ali ja bih to drugačije opisala. Sa svog stajališta rekla bih da sam bila velikodušn­a pa odlučila živjeti u njegovoj kući, a njega i sve ostale puštam da žive u uvjerenju kako je situacija upravo obrnuta. Bilo bi možda previše banalno reći da sam ja ta koja je njega „posvojila“, jer je poznato da smo mi mačke bića neovisna duha. Za razliku od pasa, dakako. Na žalost, kuću sam prisiljena dijeliti upravo s njegovim psom, Napoleonom. Zove se tako jer je Napoleon Bonaparte čovjek kojem se General najviše divi. To ime baš i nije dobro izabrao, jer je Napoleon jedan veliki, tupavi mješanac.

Alo! utisak: Ovo je dvostruko korisna knjiga: iz nje mladi saznaju mnogo o životu u doba komunizmu, a stariji se mogu podsetiti prošlih vremena i sopstvenih života u njima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia