Alo!

Mi znamo rezultat

- PIŠE: VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Sećam se čuvene parole navijača FK Rad prilikom gostovanja „građevinar­a“na Vračaru protiv Obilića - „Mi znamo rezultat“. Sećam se kao da je juče bilo, a bilo je u sezoni 1997/98. Te sezone je Obilić pod Arkanovim rukovodstv­om furiozno postao prvak tadašnje SRJ, ostavivši iza sebe Crvenu zvezdu za koju su igrali Dejan Stanković, Zoran Jovičić, Perica Ognjenović, Jovan Stanković… Ta generacija Crvene zvezde te sezone ostala je i bez kupa jer se

Obilić pod više nego sumnjivim okolnostim­a plasirao u finale sa Partizanom, koji se domogao kupa tako što su igrači Obilića statirali na terenu, eliminisav­ši prethodno u polufinalu Crvenu zvezdu u više nego spornoj utakmici. Da vam osvežim memoriju, radi se o Crvenoj zvezdi koja je istresla Kajzerslau­tern i koja je svojski namučila Barselonu koju su predvodili Ronaldo i Rivaldo, koja je te sezone harala, a ostala je bez oba trofeja.

Parola „Mi znamo rezultat“pojavila se i kod navijača OFK Beograda u Nikšiću, jer im je očito bilo poznato da su tada na ravne časti OFK i Sutjeska dogovorili da igraju čuvenu šemu tri za tri. I bi zaista tako, Sutjeska je u više nego „žestokoj utakmici“dobila OFK Beograd 2:1. Svi su se smejali toj farsi, ali… Ostalo je samo na smejanju.

Zašto sve ovo pišem i koga zanimaju ta ružna sećanja?

Pa baš zbog toga da se više ne bismo smejali ovakvim pojavama i da ne bismo više imali na utakmicama parole „Mi znamo rezultat“. Obećanje Aleksandra Vučića uliva nadu jer do sada se nijedna državna institucij­a nikada nije uhvatila u koštac sa bitangama koje vode naš fudbal. Kada bi se krenulo od tzv. Superlige, pa sve do opštinskih liga, u koji god klub da uđe policija, neće biti greške ako pohapsi kompletnu upravu. Zaslužili su da se pohapse pred kamerama i da se narodu naglasi da su dotični pohapšeni da takav ološ nikada više ne bi ušao u naš fudbal. Čak i da im ne kažu zašto ih hapse, ovi sami znaju zašto bi trebalo da uđu u „maricu“. Ovo što se događa u borbi za opstanak jeste cirkus nad cirkusima. Sramota! Ima li većeg stida nego da kladionice skidaju utakmice našeg prvenstva iz ponude jer je svima jasno da su štelovane? Zrelo je da se poništi kompletno prvenstvo, i to u svim ligama. Čak i u kadetskim i omladinski­m.

Neko bi rekao da je sazrelo da se ukine fudbal na godinu dana i da sve krene ispočetka.

Elem, sa moje strane ide apel da tužilaštvo otvori predmet pod nazivom „Fudbal u Srbiji“, da naredi policiji da pokrene široku akciju pod nazivom „Mi znamo rezultat“i da se krene redom. Samo ćemo tako vratiti poverenje naroda u sport uopšte. Pored toga, najhitnije krenuti u češljanje imovinskih odnosa u klubovima, da se utvrdi ko su vlasnici parcela, ko su pravi vlasnici klubova i da se zna na čemu smo. Najhitnije sprovesti privatizac­iju u sportu, posebno u fudbalu. Ovo su parametri koji bi mogli da nas dovedu do kakvog-takvog sistema i pravljenja ozbiljnih klubova koji će moći nešto da urade u Evropi. Sve ostalo je zamajavanj­e i davanje šanse mafiji da nastavi da hara srpskim fudbalom.

Z

ato, puna podrška najavi predsednik­a Vučića, ali sa reči što pre krenuti na dela!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia