Alo!

GORAN VESIĆ: BILI SMO NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE

-

Ministar Nenad Popović, zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov položili su juče, povodom Dana pobede nad fašizmom, vence na spomenike Večna vatra i Crvenoarme­jcu u Spomenpark­u Oslobodila­ca Beograda. - Srbija ima razloga da slavi pobedu nad fašizmom jer je uz ruski narod dala procentual­no najviše žrtava u borbi sa fašizmom. Imamo razloga da slavimo jer smo bili na pravoj strani istorije, jer smo od strane fašista porušeni i bili planirani za istrebljen­je kao i drugi slovenski narodi - rekao je Vesić i naglasio da ne sme biti revizije istorije i rezultata te borbe.

- Moramo da pošaljemo jasnu poruku svima da revizije istorije nema i da je nemoguće pretvoriti dželate u žrtve i žrtve u dželate. I da je nemoguće objasniti da je ustaški logor Jasenovac bio kamp za razonodu i da je nemoguće negirati broj žrtava - kaže on. Ministar Popović je istakao da su ruski i srpski narod dali najviše žrtava za oslobođenj­e Evrope i da je zato cinično kada neki tvrde da Srbija i Rusija nisu deo Evrope.

- Naša obaveza je da se sećamo predaka i da ne dozvolimo da ta sećanja izblede jer narod koji nema sećanja nema ni budućnost - izjavio je Popović. Baranov je podsetio na simboliku koja spaja obeležavan­je Dana pobede sa 9. majem 1945. godine.

- Malo je poznato da je na današnji dan kada su prekinute borbe u oslobođeno­m Berlinu bio Ðurđevdan i Vaskrs. Kakva simbolika, Vaskrs je pobeda nad smrću a Ðurđevdan pobeda nad zlom. Danas, 76 godina kasnije, opet su vaskršnji dani. Srećan svima Dan pobede i Hristos vaskrse - rekao je Baranov.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia